Učitelj

344

Г. Свет. Томић професор говорио о културном стању на Балкану у средњем веку, приказујући истовремено пројекционог апарата наше културне тековине из тога доба. 28. октобра за време свечане службв г. Мих. Поповић свештен. члан Духовн. Суда за време свечане службе отпевао је дивно Причасно а за тим говорио о љубави међ људима. У 10 час. у сали школске зграде Г. Жив. (. Дачић секретар Универзитета говорио је о раду на народном просвећивању, Предавање је трајало 3/: сх. а за тим је отворена дискусија, која је трајала до 12 ех. На скупу су говорили у смислу истакнутог питања Г. Г. Борић надзорн. шк. Душан Кецмановић прота и калуђерчић управитељ школе и Ј. Пешут од стране друштвених чланова В. Ж. 9. Дачић. Св. Томић, д-р Марковић.

Публика је била веома одабрана и многобројна. По свршеном предавању Друштво је раздало књиге свога издања. За тим су изасланици друштвени разгледали ђачку трпезу, установу добротворних сарајевских госпођа, са чијим је уређењем друштво било врло пријатно изненађено.

Истога дана по подне д-р Св. Марковић држао је предавање за женске. Тачно у три ех. сала је била препуна одличних госпођа и госпођица сарајевских. Предавање је трајало 15/, говорено о хигијени женске младости, доброг здравља и дуга живота извођено цртежом и показивано на лутки. Предавање је саслушано веома пажљиво и на опште задовољство. По свршетку предавања раздате су књиге друштвена издања. Друштво је за време свога бављења разгледало п дивну и лепо уређену школску зграду, основне и девојачке школе. Уважени Г. Калуђерчић управитељ шк. водио је изасланике друштвене кроз сва одезрења школска и давао потребна обавештења. Изасланици су посетили и уважену кћер великога енглескоги народа Мис Ирбијеву, која је посветила свој живот васпитајући о свом трошку женску децу из онога краја. Колико је добра учинила та велика добротворка види се из говора њених питомица, које са најдубљим поштовањем и најискренијом љубављу говоре о својој „Шлеметивој“. којим је именом називљу и остали њени поштоваоци. Изасланици друштвени су били: д-р Св. Марковић председник, Г. Ж. О. Дачић, Св. Томић проф. Мих. Поповић евешт,, г-ђа Јелена Марковићка управит. радн. школе. г-ђица Савка Радичевићева учитељица, секретар друштвени и г-ђа д-р Св. Марковића и Г. Благоје Недић. СР.

РАВНЕ ВЕСТИ

Писмо Господина Министра Просвете, Министру Финансија. — Г. Министар Просвете упутио је ово писмо г. Министру Финансија односно прикупљања, школ. прирева: „Господине Министре, према чл. 17. закона о народним школама политичке су општине дужне сваке године давати потребне суме за школске норебе. Тим сумама по чл, 59. поменутог закона рукују школски благајници које бирају па своје средине школски одбори. х

Када би све политичке општине потпуно одговарале својим дужностима према школи, онда би, нема сумње и школске општине могле на време издавати одредбе чл. 14. закона о народним школама. Школе би тада биле снабдевене свима потребама, и настава би се у њима вршила по свима дидактичким и осталим прописима,