Učitelj

409

су 4000 манастирске а само једна хиљада државне. Ове манастирске школе у главном су монашке, пошто је број монаха у у будистичкој јерархији веома велики. Тако нпр. све главне или саборне богомоље опслужују 200 до 400 монаха. Наставни језик у тим школама није народни, већ класични језик Санскритски, с неким изузетком у престоници Бангкоку, где се уче и модерни страни језици. Свештеничка школа у престоници „пра јок“ има 9 разреда. И најпростији калуђер кад пређе све ове разреде може доћи до првосвештеничког чина.

Државне школе су од 4 врсте и зову се: Моал-соук-са, пратом-соук-са, мал-та-јове-соук-са, и ох-дом-соук-са.

Школе прве врсте, моал-соук-са јесу основне школе-и имају 3 разреда. Посећују их деца од 8—14 годпна. Деца која сврше трећи разред основне школе, могу прећи у другу врсту средње школе: пра-том-соук, које имају три разреда и одговарају нашој нижој средњој школи. Из те прелазе ученици у вишу средњу школу, која има разреда, који се зову: 4. 5. 6. разред. Ко сврши 5. разред ове школе, ослобођен је од службе у војсци. Ко, пак жели да добије чин у војсци, мора посећивати кадетску школу. Свршивши 5. разред ове школе, ученик може посећивати ох-долсоук-са, која има карактер велике школе и дели се на 4 разреда: 7. 8. 9. и 10. Ову школу посећује веома мали број ђака.

Осем тога у Сијаму има и енглеских средњих школа, са б разреда и енглеским наставним језиком. -

Над свим школама постоји и стручни надзор. Ради вишег. образовања сијамска држава шаље више стипендиста у Јевропу,

од којих се сваке године њих 5—6 враћају у завичај и заузимају важнија места у држави.

Из овога се извештаја види да се Сијам нагло културно развија и да се у том погледу угледао на Јапан.

Университетски курс за учитеље у Требичу у Моравској, као што „Коменски“ јавља, отворен је 22. септембра, и трајаће до 4. јула ид. год. Програм предавања ово је: Ректор брнске технике Хаса: Из технологије; университет. професор д-р Крејчи: Основни. проблеми ешике у односу на права и дужности учишеља; професор брнске технике д-р Новак: Опшика; доцент университета д-р Фустка: Социална ппшања новог доба ; доц. универзитета д-р Тиле: Поглавља из средњевековне лишературе; доцент брнске технике д-р Студничка: О теорији развитка с особитим погледом на човека. ;