Učitelj

418 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ЗАПИСНИЦИ

рада Главног Одбора Учитељског Удружења.

Г. САСТАНАК. Држан 26. августа 1907. године. Били су: Мих. П. Милошевих, Урош Благојевић, Дим. Соколовић, Зтева Ђорђевић, Ђ. С. Којић, Коста Т. Андријашвић, Грујица Аџемовић, Светозар Живковић, Мих. М. Станојевић, Мих. Сретеновић и жЖив. Радосављевић.

1.

На овој, првој седници приступљено је конетитуисању Глав. Одбора. Једногласно је изабран за председника Главног Одбора Учитељ. Удружења г. Урот Благојевић, а за потпредседника изабран је г. Ђорђе Којић.

Код избора подпредседника предлагали су г.г, Аџемовић и Живковић да се за подпредседника изабере један из њихове групе, изјављујући у исто време да ће један од њих дати оставку на чланство, па да се па то место у Гл. Одбор изабере личност, која би могла бити подесна за подпредседника и то г. Ђ. Јовановић.

Г. Ђ. С. Којић изјавио је да ће, ако једна од њих даде оставку и на то место буде изабран г. Ђока Јовановић, радо уступити подпредседничко место г. Јовановићу.

За тим је даље изабран за секретара Мих. Сретеновић.

За благајника г. Стева У. Ђорђевић.

да уредника „Учитеља“ Мих. М. Станојевић. да уредника „М. Србадије“ Мих. П. Милошевић.

За књижничара Св. Живковић.

За експедиторе г.г. Антоније Стојиљковић и Гр. Аџемовић п

За руковаоца дружин. издања Милутин Радоњић.

П.

По молби једнога српскога учитеља из неослобођених српских

земаља одлучено је да му се изда 100 динара на име помоћи, Ш.

На предлог председника да се оде председнику Општине п замоли у име Удружења за један плац од општине па коме би се подигао дом за пансионат учитељске деце. Изабрати су: Урош