Učitelj

479

опоменутој књиги, која је већ скоро готова, у начелу предпоставити. 2) Г. Димитрије Тирол предао ми је ови дана њим списани План Школски, ИЛИ Устав народни школа у кнажевсшву Србије, с том препоруком, да га равним начином Кнажеско-Придворној Цензурп на развидјеније и благопаклоно негли одобреније поднесем, Ја дакле жељи и захтевању његовом с овим удовлетворујући, у исто време покорњејше мненије моје прилажем, да бп исти План или Устав Школски — ако само иначе садашња 06стојателства Сербије са собом доносе, да се о бољој Уредби Школској сад јошт мислити и штогод дјелати може, — с неким додатцима и изменама не без ползе у Књажеству Сербије употребити и завести могао.

В прочем с отменим високопочитанијем пребивам КњажескоПридворне Цензуре.

У Београду 8. марта 1883. год. Покорњејши слуга

Димитрије Исаиловић Администатор Типографије.

Примљено у Крагујевцу 14. марта 1838. год. Бр. 682.

План за школе нако имају постојати

~ 8894.

99. августа 1836. год. у Крагујевцу.

Управном Совјешу.

„У Сербији сушчествују следујуће школе:

1 Правителствене:

1. Гимназија са четири школе и четири професора.

Прим. При гимназији има и један учитељ новогреческог језика, који у свима школама гимназијалним часове целисходно даје, тако, да јуност, изучивши гимназију, гречески и говорити и сочињавати може.

9. Три главне школе правителствене, а.) у Шабцу, 6.) у Чачку, в) у Зајечару, као у мјестима, где Архијереји, који ће к процвјетанију њиховому содјејствовати, обитавају.

У овим школама да буду по два способна учитеља, и ови да