Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 29:

човека него и жену — 4 шиме већ Почиње рушење породице у масама и сшварање пиша пролешерке, коју писац не опажа чак ни По градовима кад већ наша села не познаје.

Отуда је данас огроман број женскиња и по варошима и по селима, које надниче или раде туђ посао код својих кућа, које служе или које су упослене по трговинама, индустријским преду“ зећима, земљорадњи или јавним службама. Тако по попису од 1895. год. било је у Србији женских које „предузимача“, које „помоћница“, које радница 91.655, апстракујући број 5.711 радница упослених у земљорадњи, индустрији, трговини и другим занимањима као и број 70 радница у поменутим пословима, које статистика погрешно назива „помоћнице“. Ми држимо да се тај број досада удвојио нарочито кад томе броју додамо велики број упосленога женскиња по свима нашим фабрикама у Београду, Крагујевцу, Лесковцу, Ужицу и др. местима. Према свему томе и код нас се услови за одржање сувремене форме брака налазе у распадању јер је велики део српских матера приморан да до највеће скрупулозности испуњава заповест Јехове да живи од руку својих и у зноју лица свога да зарађују свакидањи хлеб.

Према томе кад у нашем народу постоји известан број женскиња у таквим околностима живота, онда је тиме ударен основ за појаву жене интелектуалке, која стоји на пролетерској тачци гледишта — модерне жене, како је писац назива. Та жена разуме узроке таквога живота, ставља се на чело тих робова друштвених и игра улогу госпође Мошан, Ламбер, Марије Џерм, Грис-Трот, Оклер, Почин, Вебетер, Кларк, Флуст, Кобден, Коб, Грот, Бутлер, Бекер, Ширер, Петерс, Гирш или иде још даље и игра улогу сувремених Папа. И заиста код нас се такав тип жене појавио те је за нашу културу и човечнији живот жене једина је срећа, што се њена појава не може сузбити декретима ни запомагањима ситих моралиста, којима ништа друго не остаје него да своју хришћанску празну главу посипљу пепелом и прокуну време, које им руши _светиње“ народа, коме они „свом душом“ припадају.

Драг. Михаиловић, уч. (Наставиће се)

| ==

1 Личност у најновијем роману Торкога: „Матђ“.