Učitelj

266 УЧИТЕЉ

словању на овој табли Н. Врсаловића, пошто се може са табле и гоцишњи рад његов прегледати и извођење предметног програма пратити.

Нова табла приноси и економији рада у школи. Приноси лепим навикама ђачким у писменом пословању. И ако се не може рећи да приноси и буџетској олакшици, али поред њезиних школских врлина већи материјални издатци морају се трпети, пошто се они извесно у будућности могу и редуковати, док ваљаност ове табле може само расти.

Директор Треће Гимназије Ранко Петровић, с. р.

БЕЛЕШКЕ.

Земљиште за пансионат. — Мислимо да ће обрадовати не само све чланове нашега Удружења већ и све остале учитеље српске вест: да је Општина Београдска по молби. Главног Одбора Учитељског Удружења поклонила Учитељском Удружењу земљиште у величини од 1000 квадратних метара за подизање пансионата за учитељску децу из Србије и српских земаља. Овим поклоном Општина Београдска задужила је све српско учитељство и обвезала вечитом захвалношћу па тиме и стала у ред највећих добротвора Учитељског Удружења.

Земљиште се то налази на Крагујевачком Друму више Хотела „Славије“ до Рударске Лабораторије и по процени којом се процењују имања у томе крају вредност његова изнела би најмање 25 до 30.000 динара.

Одлука одбора и суда Општине Београдске треба да се достави још Министарству Унутрашњих Дела на одобрење, па кад то буде, онда ће Општина предати Учитељском Удружењу тапију

Главни Одбор је изјавио Општини Београдској своју најтоплију захвалност у име целог учитељства и уврстио Општину Београдску у ред својих највећих добротвора.

Нека је хвала и слава Београдској Општини на овом племенитом делу.

Из Просветног Савета. — Овог месеца Гл. Просв. Савет држао је једну седницу на којој је донео ове одлуке које се тичу осн. школа и учитеља;