Učitelj

из школског РАДА 641

од њих налази други број. Ово је основица доцнијем писменом одузимању, у коме је умаљеник збир умалитеља и остатка пу коме се на умалитеља додаје онолико, колико треба да изиђе умаљеник.

За овим се прелази на одузимање десетица стотина и хиљада, које врши као и одузимање простих јединица, а на послетку долази одузимање вишецифрених бројева, које се врши равзлажући број, који се одузима и вршећи два узастопна одузимања. На пример 62 — 15. Кажем: 62 мање 10 остаје 52; 52 м-ње 5 остаје 47. Исто тако и 620 — 150 и 6200 — 1500. С овим се вежбањима завршава усмено одузимање и прелази на писмено.

Писмено одузимање дели се на два дела: ИИР без задржавања п обузимање са задржавањем.

Прво се учи одузимање без задржавања као лакше. На њему је најлакше извести одузимање помоћу сабирања, ако оно нијеу Ш р. предавато. Многи наставници избегавајући овај начин одузимања као тежак за децу и предају и даље по староме начину позајмљивања. Међутим ја сам се из праксе школске уверио да је овај начин за децу занимљивији и интереснији, да кад се лепо изведе, деца га брзо схвате и воле по њему да раде него ли по староме начину. Рад овде мора бити заснован на сабирању и претходно се на примерима мора извести: да је умаљеник збир ова броја умалшптеља и остатка. И овде с почетка, треба радити са основним бројевима. Само пак наставно градиво треба да тече од прилике овим редом:

— Једно је дете имало 8 ораха, појело је 3; колико му је остало #

То ћу писмено израдити овако:

умалитељ –

умаљеник 8 — 3 = 5 остатак

Каже се 3 од 8 остаје 5; или: од 8 до 8 треба још 5. Узмимо да из истог рачуна саберемо умалитељ с остатком:

остатак умалитељ 3 + 5 == 8 умаљеник Зато се каже: умаљеник је збир два броја умалишеља осталака. Сад се могу представити оба начина овако:

| начин П начин Зе ===0 8—8= 3 јединице од 8 остају 5 3 јединице и 5 јесу 8

УЧИТЕЉ 41