Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД МЕ 995

школама, учитељима, ђацима само његово име. Од свију тих уредаба, упустава и расписа, којих је врло много и о којима ћу. можда моћи другом, приликом нешто више рећи, било је најглавније Наставленије из 1838. године.

(Свршиће се).

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

а) РЕФЕРАТИ

Културна Лига, говор Саве Урошевића, ректора Универзитета, на конференцијама за организовање К. Лиге у моравском округу. Београд. Нова штампарија „Давидовић“, Дечанска, ул. бр, 14. 1909. Осмина. Стр. 24. Цена:

Кулмпурна „Лига, или друштво за народно просвећивање" није нова ствар. По страним напредним државама она постоји од дужег времена и дала је до сада задовољавајуће успехе. У Француској постоји, са истим именом, од пре 50 и више година. Ту су установу и тамо покренули универзитетски професори, па бу, по угледу на то, и професори на нашем Универзитету у Београду дошли на мисао, да би добро било, и да је крајње време, да се то исто пресади овамо и код нас. Тако је лањске године и код нас, поред друштва за народно просвећивање и школску хијену, установљено друштво, са тим именома са задатком, да просвећује налш народ. Друштво није до сада потпуно организовано и утемељено. Оно је у почешњу развића или огледној ери. Да би се уверило шта може и колико може да учини на народ“ ном просвећивању оно у почетку није хтело својим радом да обухвати целу Србију, већ је за сала, изабрало, за то, само округ моравски, који се налази у средини Србије, те је у њему у овој години отпочело огледан рад на остварењу свога задатка. да то је ректор на нашем Универзитету, г. Сава Урошевић, заједно са универзитетским секретаром, вредним и трудољубивим, г. Жиком 0. Дачићем, зашао по округу моравском те је агитовао за ову ствар. Тај свој говор, који је на скуповима говорио, штампао је у овој књижици. Лепа и похвална пажња од наше највише просветне установе у земљи.

Доказана је истина, да наш народ још није довољно просвећен. Крајње је време, да се почне што интензивније радити