Učitelj

ИВ ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 661

не дајемо готове појмове да их они памте, већ да им дајемо конкретну грађу, помоћу које ће сами ученици да образују извесне представе. Ето зашто је потребно да одбацимо стари метод, који је пасиван и кочи разум, па да широм отворимо врата новом методу, који помоћу пробраних и сигурних средстава тражи да осигура активан рад учениковог разума и да му развије памћење и уобразиљу.

Једно од најбољих средстава да се методу писмених вежбања да активност, јесу слике. Ако се употреба слика у Буквару, Читанци и другим уџбеницима сматра као "неопходно и корисно с педагошког гледишта, онда се при писменим вежбањима употреба истих сматра као преко потребно, јер су оне (слике) овде не само да задовоље естетичну потребу, него и да послуже као средство за буђење и руковођење дечјег мишљења и представа. Са гледишта теориске и практичне педагогике потпуно је оправдано да се писмена вежбања врше уз припомоћ посматрања слика. Тачност тога тврђења доказана је експерименталним огледима, које су вршили Рт. В. лај и Павао Ломброво и који су путем тих огледа дошли до ових закључака:

1.) Основни наставни принцип — очигледност треба да влада и при писменим вежбањима. !

2.) Посматрања чулом вида много су јаснија, стварнија, објективнија. Представе добивене видом су два-три пута надмоћније од представа добивених слухом.

3.) Дете не воли портрете и пејзаже (слика предела) ма их цртали највећи уметници, јер они цртају стварност која не интересује дечју фантазију; на против деца воле хромолитографије на којима су представљене сцене или догађаји, јер они интересују дечју фантазију и доводе их до усхићења.

Догађаји, представљени на слици служе као полазна тачка за писмена вежбања и потпуно одговарају горе именованим принципима, јер слике с једне стране чине наставу очигледном, која и буди и одређује тачно границе у којима треба да се крећу мисли ученикове; с друге стране слике делају на вид те тако буде представе вида и, с треће стране, слике уносе интерес и веселост при писменим вежбањима.

Несумњив је факат, да начин по коме се сада предају писмена вежбања не задовољава ни учитеља, ни ученика. Тежећи да се се начин тога предавања побољша изнећемо овде неколико огледа