Učitelj

668 учитељ

гогијске књишнице“, јер је ова књижица њена последња свеска. "Желимо да нам издавачка књижара и уредник ове књижнице пруже још овако поучних књига. Ђ. 6. Којић, учитељ.

Критика

на „Предавање о броју 5. од Ј. Максимовића, учит.

Под овим насловом штампано је ово предавање у 5. свесци „Учитеља“ за ову годину. То предавање ћу ја сад овде приказати, јер је оно штампано и истакнуто за углед. А то заслужује и његов писац Рајн професор педагогије у Јени.

Нема сумње да су штампана, или на делу показана, угледна предавања веома потребна ствар и за наставнике почетнике и за «старије. За прве да се користе искуством старијих, а за друге да виде и приме какву новину, ако би је било. На послетку, и из њих се може видети теориска и практична спрема учитељска. Али, наравно, за то морају бити зомља угледна предавања — преда. вања (што 'но кажу) за „мустру“. Зато за жаљење је и осуду што у нашим школским листовима, последњих година, готово и нема предавања, као што их је било при постанку нашег удружења и при појави „Учитеља“. Тада су и практична предавања на учитељским зборовима чешће држана. Било је чисто неко надметање. Значи да су старији посустали и охладнели, а млађи» — То нека они кажу,

Ценећи овако угледна предавања ја сам их доста написао као и чланака о школском раду), и с интересом прочитам свако штампано предавање, па сам, наравно, тако прочитао и ово, а на: рочито још кад сам видео ко му је писац. Али сам се у томе разочарао. ж ж

Пре самог предавања каже се да оно „може послужити као. угледно предавање у рачуну“ „с погледом на концентрацију на-

_ :Пуштамо ову критику г. Којића, и ако се с њом не слажемо у свему из“ _ принципа којега смо се увек држали у овоме листу: да треба чути свачије мишљење у питањима која се дотичу наставе и васпитања само које је објективно туљудно написато. Полемика о овим стварима никад штете не доноси. И један и други писац познати су као добри учитељи којима су стране у „Учитељу“ вазда отворене.