Učitelj

676 МАЧ ЕТ Н Љ

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ

Пре кратког времена изашла је у издању задужбине И, М. Коларца лепа књига под називом Историја образованости од Шарла Сењобоса у преводу Влад. Ј. Радојевића, проф. и Мил. Акастасијевића, суплента. Књ. П. Средњи и Нови Век. У књизи има 50 мањих илустрација у тексту. Дело је писано популарно и приступачно је и ширим редовима читалаца. Цена му је 3 дин.

#

Г. Н. Зега написао је и илустровао књижицу Бајке коју му је одобрио и Гл. Просв. Савет за поклањање ученицима о испитима. У књизи су ове три бајке: Злашни орао, Црвени врабац, Чудотаворни прсшен. Цена је ! дин. О овој књижици донећемо нарочити реферат доцније.

ПОЛЕМИКЕА

Одговор на, реферат госп. Мил. Вујанца о мом буквару.

У листу Учитељу свеска за Новембар о. г. изишао је реферат о мом буквару, на који ја не бих одговарао, кад у њему не би било пометње, нагађања и захтева без доказа и Тт. д.

Са првим педагошким захтевима, који се односе на писменост, имамо посла при писању и предавању буквара.

Ја сам ставио себи у задатак још 1902 године, кад сам био учитељ у Нишу, да те захтеве на пракси изводим, обраћајући при том раду највећу пажњу какви се психички процеси код мојих. ученика јављају и каквим их душевним расположењем примају деца т. ј. да се педагошким изразом послужим, да ли им тај рад чини пријатно или нелријатно чуство. Водећи највише о том рачуна, да ли деца осећају задовољство кад изговоре поједини глас, реч реченицу или причицу и држећи се само тога, написао сам мој буквар; дакле на практичном искуству а ни по чијем упуству или теорији. Ако у предавању деца осећају задовољство и ако весело подражавају гласове, онда је успех у читању сигуран. Деца се играју за то, што им игра чини задовољство. Тако исто мора бити у читању слова и штива задовољства за децу, ако желимо да читају сама без пресије и натезања.