Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 7199

Рађено 6. марта 1910. године.

Били су сви они чланови од ХХТУ састанка сем председника, који је при овоме раду био одсутан, јер се тицало његове ствари.

Прочитано је писмо, којим г. Урош Благојевић, председник Глав. Одбора нуди Удружењу своју и пок. Глишића књигу „Девојчица у кућевном раду“ у комисвион са 409, процената. Ова се књига употребљава у основној школи уз поуке за домаћице“, што је и Главни Просветни Савет одобрио. Раније је пак та књига препоручена за поклањање ученицама о годишњим испитима.

По овоме се повела дебата, после које је одлучено: да се књига прими у комисион са свима понуђеним погодбама од стране г. Благојевића. Још је одлучено: да се за експедовање и распродавање те књиге брине г. Живко Јовановић, члан Глав. Одбора, а зато ће имати 109/ награде од чисте зараде на тој књизи. Овим је састанак закључен, уз напомену да се штета, ако би је било, поднесе солидарно са повереником за распродају књиге.

Секретар, Ппредседник, Петар 8. Лукић. Ђор. Јовановић.

ЗАЈЕДНИЧКИ САСТАНАК Управе Учитељског Удружења држан 9. марта 1910. године.

Били су: Урош Благојевић, Ђока Јовановаћ, Стева Ђорђевић, Димитр. Мелентијевић, Дим. Н. Лазаревић, Пера Јосимовић, Милут. Радоњић, Милутин Станковић, Груј. Аџемовић, Мих. Отанојевић, Мих. П. Милошевић, Петар А. Лукић, Станиша Станишић и Ант. Стојиљковић.

1. Пошто благајни удружења стиже новац од распродатих срећака, то, да не би лежао бесплодан, одлучено је: да се новац да у Чиновничку дЗадругу, која плаћа 69 интереса.

2. Како је врло незгодно време одређено за концерат, који ће се држати овде, у корист пансионата, то је решено: да се иста одложш за атрил, а дан ће се накнадно одредити.

3. На ову седницу изнесена је и скица плана за пансионат, да се прегледа како од стране целокупне Управе, тако и од стране нарочито одређеног одбора за то. Скица је потанко прегледана и нађено је: да су за пошребу тамсионаиа тунесене све тошребне просторије, али је због тога нужно да зграда буде на три спрата, услед тога што то — према простору земљишта не би могла дати двоспратна зграда, која је била начелно пројектована. СО тога је одлучено : да се све о прим у начелу, а скица да се вралањ еножењеру на израду плана за зераду.

- 4. Како Удружење има доста вересије од својих издања, то је решено :да се пише школским надзорницима и да се замоле за прикупљање пе вересије, која износи зналану сулиј.

Секретар, · Председник, Петар Д. Лукаћ. · Урош Благојевић.