Učitelj

310 учитељ

је више година био у учитељској служби и који има доста искуства и окретности. За надзорни персонал узимају се поуздани учитељи, који су били у служби најмање десет година. Њих бира комисија коју чине такође учитељи. За управни школ. персонал узимају се учитељи а и персонал наззорни, који имају административног знања.

ТУ. Продужене школе. Неопходно је потребно да се продужи образовање оних дечака, који неће ећи у неку вишу школу, да би задржало, поновило и боље усавршило оно што је научено. Шегрт мора добити најпре ову наставу, која је у вези са занатом његовим. Због практичне стране ове наставе, не сме бити запуштено социјално васпитање ученика. Идеје међународне солидарноси, травде ц мира, морају бит раштрене. да време рада тражи се пет часова недељно за продужно школовање. Учитељи одређени за ову наставу, морају бити припремљени за свој посао.

У. Усшамове за нар. образовање сву потребне да би се рад из основне школе учврстио и боље развио. Њих ће установљавати приватна лица, а власт ће помагати морално и материјално. Учитељи и учитељице као пријатељи, помагаће ове установе својим радом, саветом и искуствон. У свакој ће се општини установити по један овакав завод, у који ће се скупљати младеж»

При свечаној школ. седници у Сорбони, саопштио је председиик конгреса г. Росињол из „Кете код Брисла, да предлаже састав педагошког речника на главним језицима за објашњење расправа и да одбор пдуће године држи скуп у Берлину. После одличне расправе о своме схватању значаја међународпих односа, завршио је он желећи срећу и напредак отаџбине свију другова из иностранства. Деловођа је саопштио да ће се штампати у новинама све резолуције и да је биро решио да издаје месечни чазопис,као и то, да ће се известити владе о раду конгреса.

После молбе г. Камбусра упућене колегама: да истрају у борби против трију зала човечанства: алкохола, рата и беде,и г. Ру-а (Марсељ) да се дело браства продужи до дана, када ће удружено човечанство образовати једну фамилију — закључно је г. Казес седницу, захваливши свима учасницима.

Да ли наше Учитељско Удружење помишља што на учествовање у овом међународном учитељ. конгресу %

В. Плана. Ана М. станојевићева, - учитељица.