Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 260

пресшава времена постаје несвесним бројањем. Међу тим сег.П., говорећи о Хербартовим монадама (т. зв. реалима, вели г. П. без икаква увода и, у осталом, без икакве потребе: и овде се дакле види да читалац Г. Петронијевићеве Психологије мора бити познат с Историјом Метафизике) и овде дотиче питања о психофизичком каузалитету. Да „по Хербарту постоји и физички каузалитет, т. ј. постоји реалан утицај споља на душу, јер по Хербарту једна монада (тако звана реал) може утицати на другу“),“ — тврђење је не само нетачно него са свим погрешно, управо наопако. Хербарт' истина говори о спољним утицајима, али њих у ствари нема. То. су утицаји У!бгипсег Фе шећ! стејеп“, јер монаде променљиве, на њих ништа не утиче.“ проф. др. Борислав Лоренц. (Наставиће се)

~

Читанка латиница и поуке из српског језика за [ разред основних школа у Босни и Херцеговини. Приредили Ђорђе М. Раца и Милан Попара. Цијена 1.60 К. У Сарајеву. 1911. год.

Пре кратког времена изашла је у Босни нова читанка за разред основних школа коју су приредили вредни учитељи Ђ. М. Раца и М. Попара. Ради смо казати неколико речи о овој књизи.

Као што је познато, са развитком и напретком појединих наука и њихових грана учиниле су напредак и методике наставних предмета, како оних који се предају у средњим школама, тако и оних у основним. Нарочито је методика народњег или матерњег језика учинила знатан корак напред. Напредак методике огледа се и у уџбеницима и помоћницама уџбеника, којима се иде на то да им се знање које ученици добијају у школи или олакша или прошири.

Читанка је главни уџбеник у основној школи; стожер око којега се“скоро цела настава обрће. Природно је што се почела и у нас обраћати већа пажња обрађивању тога важног уџбеника и што се он јавља у све савршенијем облику

При састављању читанака постоје у главном два принципа који оба имају својих присталица. Заступници једнога принципа држе да би у читанку требало да се уносе само оне ствари које имају везе са програмом и наставним предметима који се уче у дотичном раду. На пробраноме штиву може наставник налазити ослонца за своја предавања из појединих предмета уз читање и објашњавање дотичних чланака, песама и др. Заступници другог принципа држе да би читанкама требало децу уводитп у књижевност. По овоме принципу састављена читанка, у њима треба да је

1 Осн. емп. Пе., стр. 210.

8 Тђ. стр. 34.

8 УМаз чесћ Зепдел 5 аПејл Р Ведећппвеп 2у15сћеп деп Мезеп“ — Еајосе иђег, 0. с. 5. 450.

УЧИТЕЉ 17