Učitelj

ПРАКТИЧНЕ ПОУКЕ 457

љима, који седе у школским зградама дати осветљење из буџета исте школе. За 30—40 динара годишњег издатка на ово потребе неће се школска општина много оптеретити, а школи и учитељима учиниће се знатна помоћ.

1. Подлежу ли плаћању таксе, или Прилепљивању Шаксених марака, призманице на плату школских служштеља и наставничке признанице на примљену станарину2 — Служитељи који служе при ма коме државном надлештву, сматрају се као државни органи, те се њихове платне признанице сматрају за званичне и по томе не подлеже плаћању таксе или лепљењу таксених марака. Наставничка квартирина сматра се као део њихове систе. матске годишње плате, на коју суму они и порез плаћају, те по томе се и признанице издате на примљену станарину сматрају као званичне или службене и не подлежу плаћању прописне таксе. У. осталом о томе се ништа не говори ни у најновијем закону о таксама, а кад би се те признанице сматрале за неслужбене, онда би тамо била реч и о њима.

12. Кад треба кречити школску зграду 2 — Школске зграде у нас најобичније крече о великом школском одмору, а негде иу почетку школске године. Једаред у години кречити школску зграду а нарочито школске учионице, недовољно је и незгодно са здравственог гледишта. Приватни станови крече се по 2 и 3 пута годишње, а школске одаје, које се услед већег броја становника више загађују, требало би кречити још чешће. У нас би најзгодније било да се школске одаје крече о божићњем, ускршњем и великом распусту. Но како је божићњи распуст у сред зиме, када је то незгодно вршити, то кречење треба да се врши неминовно о ускршњем и великом распусту. Кречење није никакав тежак и заметан посао, те тај посао по казивању учитеља или каквог вичног човека из места, рахат могу да обављају и школски служитељи. Тако ће отпасти оно позивање мајстора и лицитације за кречење школских одаја. Главно је да кречно млеко треба да буде у води добро растворено, да не сме да буде ретко (густине обичног сељачког ки„селог млека) и, уз то може му се додати мали део просејаног песка или пепела да се не отире или известан део раствореног плавог камена да зидови буду боје плавкасте или плавичасте. Кад се служитељ навикне на кречење, онда се неће тражити мајстори и трошити новац и на те ствари. Наравно да за ово свака школа треба да има свагда довољно угашена креча, четке и корито за кречење. Поред ова два главна годишња кречења 7 НИТИ треба у доњем

УЧИТЕЉ 30