Učitelj

ШКОЛСКА ХИГИЈЕНА 771

учионице отвор за убацивање, а у ходнику ручицу и затварач, кроз. који послужитељ може да испразни сандук у једну корпу. Садржина сандука односи се у корпи до предсобља нужника, и кроз један отвор изручује се у масивно окно (5сћасћђ, које је спроведено“ кроз све спратове до у подрум.

М. Табла.

Зидна табла је драгоцено средство за очигледност за све наставне предмете. Она служи како учитељу тако и ђацима као површина за писање и цртање. За ниже разреде довољна је једна табла са две употребљиве стране; за средње пак и за више разреде потребне су бар две табле. Пруске „Опште Одредбе“ захтевају једну зидну и једну таблу на ногарима. Ова на ногарима распрострањена је свуда, и то у своме најпростијем облику: она почива на ногарима и може се лако дићи или спустити помоћу два. клина. Зидна табла је потребна за писање, а ова на ногарима за читање, нарочито оних ученика који седе сасвим позади. Незгодна страна ових школских табла је та, што се тешко могу обрнути. Да би се избегло зрачење површине табле на ногарима, не сме се постављати у близину прозора. Али има конструисаних табла за дизање и спуштање. Табла виси о жичаннм конопцима, који су намештени преко утврђених котурова, и одржава се у равнотежи или. помоћу још једне табле или помоћу тегова.

Зидна табла најпростије врсте потпуно је утврђена за зид.. Ова табла има разне рђаве стране:

а) Може се само једна страна употребити.

6) Табла се не може ни дићи ни спустити. Ово последње може се избећи, ако се учитељево постоље продужи до испод високо обешене табле. Треба избегавати клупице, јер не стоје сигурно. — Да би се добило више површина за писање, пронађене су двоструке табле, од којих се једна може помицати испред друге у управном или положеном правцу. И обична табла може се, у место да се са свим притврди, поставити на шарке с једне стране, тако, да се може обрнути; на тај начин стоје две писаће површине на расположењу.

Ове до сад наведене конструкције су познате. Фирма Ф. Бински (Е. Вшзку) у Берлину нуди једну таблу са завијањем, теже“ конструкције. У једном оквиру утврђена су горе и доле по један ваљак, који се могу помоћу једне ручице обртати. Преко ваљкова лежи једна бескрајна писаћа површина од линолеума превученог