Učitelj

МЕТОДИКА 851

збирке, а наставници техничког дара и вештине могу са успехом предузимати теже и значајније радове. Ова три елемента у учитељском реду, најбољи успех имају кад су у вези и кад се допуњују. Чак и размена сабраног материјала игра улогу, нпр. онај из равнице шаље ономе у планини, онај из вароши оне у село, онај из сточарских крајева ононе у воћарски крај итд.

(Свршиће се.)

Изшколеког рада

МЕТОДИЧКА ПРЕДАВАЊА ИЗ МОРАЛА“: ЗА ТИ Н РАЗРЕД

[ Ваши добри родитељи

А) Разговор — 1 Родитељско старање — Шта би било с вама, кад би се се одједном нашли сами и остављени на путу или на улици> Били би сте врло несрећни. Ваши су вам родитељи посве потребни. 5

Ваша вас мати облачи или пази кад вас ко други облачи. Кад се она не би о томе старала, били би сте прљави и ружни — од вас би се осећао рђав задах! Она приправља већим делом све ваше одело и рубље и одржава га да је чисто и у реду. Стара се о храни која одговара вашим годинама, коју можете лако да сварујете, и која чини те јачате и снажите се. Напослетку, она се брине за све оно, што вам је потребно, и, захваљујући њој, постаћете снажни и здрави људи.

Што се пак тиче оца, и он предано ради и отаљава свој посао, да би исхранио целу кућу. Он, истина, не справља јело, не удешава вам одело, ни рубље; али он уноси у кућу новац, који је

1 Доносимо на овом месту ова предавања из наставе моралних поука и људских дужности да се види како се ова питања обрађују у француским основним школама и да се види како се разрађују уопште у Француској методичке јединице за разлику од наставног поступка који влада у немачким основним школама и који је и код нас пренет.

Ова су предаваља штампана у угледном француском часопису Га Моште и преведена су добротом Госп. Владе Спасојевића проф. по жељи уредништва.

УРЕД. „УЧИТЕЉА“