Učitelj

828 - УЧИТЕЉ

а и сви они који су у нашем друштвеном животу имали додирница и у политичком и културном погледу с њима. | Али, преваре ли се учитељи сад у својим очекивањима нека сваки зна да нико неће имати права више рачунати на њихове симпатије и услуге.

Општа педагогика

Г- Компејре.

ПСИХОЛОГИЈА И ПЕДАГОГИЈА ЖЕНСКОГА СПОЛ

Познато је колико је коедукација омиљена у Америчана ; то ће рећи не само једнакост и истоветност наставе, дакле заједничка. настава, него још у извесној мери зближавање деце и омладине оба пола у истим школама, у истим васпитним заводима.

Изгледа на први поглед, да су Америчани дефинитивно престали одржавати за женскиње нарочиту наставу, одвојено васпитање, примајући без ограде школско уређење, које пружа исте · науке, исти морални живот младићима и младоме женскињу. Ну_ то не стоји. Не истиче се само у Француској потреба, да се води рачун о нарочитој природи и позиву женскиња, и да се стога „феминише“ њихово васпитање, да се ублажи њихов жар према науци. Занимљиво је констатовати, да један амерички мислилац. снажно истиче опасности, што их представља за младу девојку систем коедукације и интензивне наставе. Сшенли Хол, председник. Кларк-Универзитета у Ворчестру, занимао се нарочитом мером о питању васпитања младих девојака. У његовим очима је ово ва- 1 спитање још сложеније, деликатније и у неком смислу важније него | васпитање мушкарца; оно је још тежњама данашњега доба већма. угрожено. Ст. Хол није феминист, ако се под овом лоше скованом или лоше схваћеном речи подразумева тежња, да се од жене на- _ чини капија и као нека карикатура мушкарца. Он је на против | феминист, и то у највећој мери, ако феминизам, сведен на свој прави смисао, означује поштовање особите природе женскиња.

У његовим очима жена није само једнака човеку; извесним странама она је још надмоћнија од њега. Она представља у већој мери расу. Будући се одржала ближе природи, она је, по његовим