Učitelj

870 УЧИТЕЉ

дигнуте зграде морају продавати влади, као што је то било у Врањској код Билећа и у Соколовићима, гдје општина стоји врло „добро, па ипак се мораде овако поступити.

Сем тога дужност би била Великог Савјета, да настоји око поправка газдовање у многим општинама, а да за то узме једног згодног чиновника, који би имао и начина и воље да упућује и надзирава руковање општинским иметком, као што то ради Савез "земљорадничких задруга са својим задругама. М.

О

' ДАЛМАЦИЈА Покретање „бО1азшкКа.“

Далматински учитељи код којих је од времена кад је извртшена поправка материјалног стања, било наступило извесно затипшје, покренули су се на живљи рад почетком ове године покренут је у Задру „Народни учитељ“, кога смо забележили у овоме листу _раније, и сад се јавља и „Гласник“ као орган савеза далматинских учитељских друштава. У своме првом броју покретачи овога листа веле: „покренули смо га да у њему изнашамо све јаде и биједе наше, да отворено и мужевно речемо свакому себи прсте!“ кад би хтео да батали учитељство; па зато ће он: 1. будити сталешку свијест; 2. настојати око свеопће и јединствене учитељске организације; 3. изнашати на јави, на доликући начин биједе, од којих трпи наше учитељство; 4. одстрањивати запријеке, које би пријечиле развоју учитељства; 5. радити о коначном уређењу правних "одношаја; 6. изнашати рад „Савеза“ и у њему удружених учит. друштава; 7. донашати вијести о учитељству у опће и тд. М.

Тежње далматинског учитељства.

Савез далм. учит. друштава према програму свога рада за 'ову годину предузео је ове послове у овој години: Спрему правила за установљење посмртне учитељске задруге;

саставио је нацрт законске основе о мировини учитељских удовица и сирочади;

намерава да управи преко земаљског одбора на сабор петицију да буде преиначен 5 40 закона од 1895. г. у смислу да учитељске снаге са сведоџбом оспособљења па биле и привремено намештене, буду имале права на мировину;

намерава да поради код Земаљског Одбора да порески одељак