Učitelj

ХРОНИКА 903

учитељски течај у Београду поставиће се за привремене приправжнике и приправнице.

Њихове ће се плате регулисати по овим прописима:

Сви пређашњи егзархиски учитељи и учитељице, који докажу да су свршили учитељску школу и положили у њој учитељски „испит, а походили су учитељски течај у Београду поставиће се са платом од 1200 динара са правом на повишицу по чл. 11 овог закона.

Они учитељи и учитељице који покажу да су свршили бого"словију, педагошки семинар или средњу школу, а походили су учитељски течај у Београду поставиће се са платом од 960 динара са правом на повишице по чл. 13 овог закона.

Учитељи и учитељице са мањом спремом али који су походили учитељски течај у Београду поставиће се са платом од 840 са правом на повишице по чл. 15 овог закона.

Учитељи и учитељице са мањим квалификацијама, који по предлогу школских надзорника не би могли остати у учитељској "служби, отпустиће се из службе, али ће им се одредити издржавање по решењу Министра Просвете, а из кредита који Народна "Скупштина буде одредила за тај циљ.

Чл. 29.

При срачунавању плата и повишица оним учитељима и учитељицама по чл. 28 овог закона рачунаће им се године њихове раније службе највише до 1/3 по одлуци Министарства Просвете.

За личну пензију рачунаће им се само оне године које проведу у српској државној служби.

Који од тих учитеља и учитељица буде имао већу плату но "што му по овом закону припада задржава право на ту своју плату, „али неће добивати повишице све дотле док не стекне на њих права.

М. Прелазна наређења.

Чл. 30. Превођење садашњих учитеља н учитељица на плате по овом закону извршиће нарочита комисија коју одреди Министар Просвете. Чл. 36

Превод на плате по овом закону извршиће се јануара 1915. тодине, али ће учитељи и учитељице у 1915. години примити само