Učitelj

Некролог _ 159

1. Рођење и школовање. Петар Деспотовић родио се 9. октобра 1847. год. у Сомбору у Бачкој, где је доцније свршио гимназију, а потом и учитељску школу, да би се могао одати просвећивању свог народа. Ту је неко време био и учитељ основне школе. - и

Године 1871. отворена је српска учитељска школа у Пакрацу у којој је Деспотовић, као одличан учитељ, постао наставник. Ну, 1876. г., као врло одушевљен омладинац и већ познат агитатор за Српство, оптужен је за велеиздају и стављен у истражни затвор у Загребу. У затвору је провео четири месеца, па је онда из недостатка доказа пуштен, али је изгубио право на наставнички положај у Ауспро- Угарској. Сад се он лати поново учења, оде у Беч, где је студирао на универзитету од 1880./1. до 1883. г, и то поглавито природне науке. Интелигентан а при том добар говорник брзо се истакао међу друговима и зато су га бирали за председника српског академског друштва Зоре, и као такав имао је несумњиво великих заслуга за пренос Бранкових костију из Беча на Стражилово.

2. Државна служба. Живећи у свом завичају и у Бечу Деспотовић је служио само своме народу, зато га је гонила држава, јер она није била национална. У Србију је дошао 1885. год Главни Просветви Савет нашао је да има квалификације за предавача природних наука у средњим школама. На основи тога он је 13. августа 1885. г. постављен за предавача гимназије у Крагујевцу с годишњом платом 1500 динара. 26. августа 1888. г. премештен је по потреби службе у ужичку реалку.

У октобру 1890. г. положио је професорски испити из 30ологије са антропологијом с погледом на дијететику, ботанике са анатомијом и физиологијом и немачког језика, већином гласова одлично. (ПБр. 15438/90). 13. октобра постављен је за професора ужичке реалке.

Априла 20. г. 1893. премештен је, по потреби службе, за професора ниже гимназије у Свилајинцу, Указом од !. септембра 1894. г. постављен је за директора и професора ниже гим" назије у Великом Градишту. 23. октобра 1896. г. постављен је за професора и управитеља учитељске школе у Алексинцу, а 24. октобра 1902. г. стављен је у пензију.

Године 1903. 6. септембра реактивиран је и постављен за · школског надзорника | кл. округа тимочког са седиштем у Зајечару, а указом од 31. августа 1904. г. на основи 5 70. закона о чиновницима грађанског реда стављен је у пензију.

Указом од б. септембра 1911. г. постављен је за професора Женске Учитељске Школе, у ком је положају остао до · краја живота. ____-

3. Рад. Пох. Деспотовић је био врло активан јавни радник. Његов је рад био у три правца: !. политика, 2. раду школи, и 3. књижевност. До доласка у Србију бавио се поли-