Učitelj

140 Учитељ

још у самој припреми. Много је лакше, да систематско преда> вање о реченици дође на крају | разреда, када су деца већ раније изговарала, писала и читала велики број реченица, те се после тога лако ствара код њих појам о реченици, упореЂујући и стварајући разлику између речи и реченице (за један, највише два часа). Нарочито је неоправдано почињати припрему реченицом, па из ње извлачити даље појмове, као што "већина наших методичара предлажу, јер би то значило почињати од најсложенијег појма.

На крају морамо рећи, да извесне напомене г. Удицког сматрамо као посве неприродне, а ка извесном местима г. УДИЦцКИ је неодређен и контрадикторан. Тако он каже: „Треба почети прво с тласом, па ићи од гласа на слог, са слога на речи с речи на реченицу“, — па одмах затим: „Кад се учи слово, ту је и глас“, — што значи, да деца преко слова треба да дођу до гласа, у ком случају глас не долази на прво место, већ слово. — Даље каже: „Колико гласова изговоримо, док једанпут отворимо уста, то је слог. Што је за себе написано или наштампано у буквару зове се реч.“ Дакле, по њему, слог треба објашњавати изговором, а реч писањем. Међутим, за све ове појмове основица је изговор, јер је то првобитни начин изражавања, који је постојао и онда, кад није било писмености. Сви појмови: о гласу, речи, реченици, могу се на веома прост начин деци дати изговором; други какав начин за давање ових појмова, а нарочито преко читања и писања, како нам предлаже г. Удицки, права је бесмислица. Ако је реч оно што је засебно написано у буквару, шта је онда изговорена реч! — Зар није појам о изговореној речи далеко претежнији, јер он је основица за постанак написаве речи! — По другим питињама, у колико се ми не слажемо с г. Удицким, види се из целог нашег излагања.

Овим смо, углавном, изнели своје мишљење о припреми за почетно читање и писање и истакли шта, како и кад би тре"бало предавати. Пошто је ово једно од најважнијих питања у целокупној основној настави, молимо другове, а нарочито вишетодишње практичаре, да изнесу своја мишљење поводом овога "питања.