Učitelj

Просветни преглед + 393

У сваком округу има по један референат за народно просвећивање и он реферује о свему Мин. Просвете. Нарочита се пажња поклања оснивању /авних билбиотека народних.

Свака општина мора имати своју књижницу за народ коју сама издржава; где су у месту две или више народности, морају у књижници бити заступљене и књиге на дотичном језику. . Општине потпомаже Министарство Просвеге субвенцијом, која је ове године износила 1.000.000 чехословачких круна.

Добро опремљених књижница за народ има око 5.000. У сваком месту, које има више од 10000 становника, општина мора да има плаћеног, стручног књижничара, који се спремао за овај посао у специјалној школи. За мања места отварају курсеве, за оспособљење ових руковаоца књига, који “траје три недеље.

Овај одељак Мин. Просвете има четири државна инструктора, који путујући дају обавештења за рад а уједно и контролишу рад.

Сви окружни одбори, а они долазе на 70.—80.000 становника по један, добивају из М. Просвете штампане брошуре, по којима предавачи држе предавања. Осим ових брошура М. Просвете издаје и лист „Чешку Просвету“, преко кога јеу вези са одборима и који им шаље бесплатно.

Лист доноси чланке за народ из: економије, просвете и других социјалних и хуманих праваца друштвених,

У овом одсеку постоји државна централа скиоптикона за приказивање садржине предавања. Њих има око 12,000 а израђених предавања са сликама око 100. Свако предавање пак, са по стотину слика. Сада купују и научне филмове за народ.

Скоро свака школа има свој скиоптикон а Централа их их шаље где нема.

Сваки окружни одбор спрема листу говорника који предају по израђеним брошурама, које су другојаче за села а другојаче за вароши. Овај одсек издаје сваке године по пет красно опремљених књига за народ које укупно стају 25 круна, што је минимална цена за Чехе. Од тих пет књига, једна мора бити какав Масариков рад — оригиналан или превод ; из садашњости или из збирке његових многобројних досадањих радова. Опрема књига је врло солидна и укусна — свака ческа