Učitelj

Просвети преглед 395-

Одбор књижарски. Савез је раније имао своје књижнице из којих су позајмљиване књиге општинама, после донесеног новог закона о народном просвећивању, Савез је даровао те своје књиге оној општини у којој су се затекле, кад је закон објављен. Тим путем је дато општинама 12.000 књига. Кад је ступио закон о народном просвећивању 1920 године, онда је Просветни Савез постао експедициони одељак Мин Просвете, белетристичких, популарних, социјалних и других дела. Осим тога иззршује поруџбине свих књига за општине, јер има концесију за продају истих. Књиге продају корпорацијама, не наплаћујући им 10% књижарске порезе. Овај Просветни Савез је прошле гсдине отпремио у 1300 општина 60.000 књига у вредности 300000 кр. Ове године је послао“ 30—40,000 књига у вредности 700.000- круна; књиге су ове биле укоричене у сопственој изради, с тога су скупље него лане. Пр. Савез врши набавке и за рачун Министарства Правде — за књижнице тамница — и то за 40 књижница у вредности 70.000 кр. Савез шаље књиге ческим колонијаме у иностранству, као за: Загреб, Сарајево, Белу Цркву, Травник, Тузлу, Херцег-Нови, Сплит, и т. д.: свуда где имају своје колоније.

Уметнички одбор је постојао пре рата, па је престао за. време рата а сада је обновљен. Приредио је изложбу уметничких ствари, у просветном циљу, у Прагу, па су је за тим послали у Плзен, за коју веле, да је био врло велики интерес. Намеравају да израде списак уметничких слика, да би свак могао по том списку украсити своју кућу сликом праве уметничке вредности а не ла се набавља ма шта.

После тога имају збирку у графичкој унији, репродукције старих чешких уметника, као Манеса и др. Издају упуства о уметничком одгоју и списак књига из драмске књижевности која служе за дилетантска позоришта.

Ове дилетантске преставе код Чеха су имале врло великог успеха за народни покрет и свака општина сеоска има своје дилетантско позориште. Свако удружење одраслих и ђака их негује. |

Одбор спрема и израђује спискове књига из дечије драмскелитературе и дечијих часописа врло брижљиво на основу педагошких принципа.