Učitelj

Педагошка зрнца 549%

-____"_______-_ _____-__________-___----

Јуркевић: „Ове стране особине треба да красе личност васпитачеву: ауторштеш и љубав. Без ових особина све ће васпитне мере бити укочене, насилне, нити ће изазвати код деце послушност, а то значи, да оне губе своју васпитну силу“.

Нимајер: „Њитни услови за доброг учитеља јесу следећи: · позитивно знање, потребно за циљ школску; способност предавања, поштен карактер и лепе навике, религиозност и вера у свој свети позив“.

· Вилхелм: „Ради успешног дејства васпитних и дисциплинарних средстава, потребно је уважење ученика према учитељу. Он је сам дужан да улије у њих то уважење, а улити га може својим радом. строгом оданошћу према својој дужности, живошћу свога рада, благородством својих MUHCJIH, умењем владати тактом и бити равноправан и праведан према ученицима. Насилно изазвати уважење не може; треба да га заслужи и очува“.

Боромео: „Васпитач треба да је пун благости, коју ће допунити својом добром прошлошћу; обратиће пажњу на своје искуство и страдању, па ће са љубављу примити децу, која му се у школи пријаве. Љубазношћу ће привући к себи и друге“.

Херхенретер: „Неопходна својства доброг учитеља јесу: љубав, која је готова на све жртве; неисцрпно трпљење, 03биљно али ласкаво опхођење, безпрекорни морал и опробана спосебност у предавању“.

Гијо: „Учитељ је човек, који је дужан знати више од оног, у чему другога обучава, а обучавати је дужан смишљено и занимљиво. Њему је додељено да живи у нижој средини, али опет да се одликује узвишеном душом, како би очувао важност својих погледа, без чега неће никада моћи задобити поштовање и поверење породица. Учитељ је, даље, човек, који треба да доводи у свезу благост и озбиљност, а и акојеу друштву добио место мање од многих, не треба ником с унижавањем да се улизује. Он мора знати своја права, али највиша су му брига његове дужности. Учитељ је, најзад, човек, који треба свима да служи за пример, да свима помаже саветима, који не треба да тежи, да изиђе из своје средине, већ да буде и малим задовољан“.