Učitelj

80 У чаиттеејљ

управ. Учит. Школе у Берану; у Беранима Душан Вуксан, директор гимназије у Беранима; у Крежевцима Антун Тандарић, управ. Суботичке Учит. Школе.

Течајеви ручног рада. — У мају месецу били су информативни течајеви Ручног Рада у Сомбору и Ст. Бечеју, на којима је био већи број учитеља-ица вел. школа, која су се на њима упознали са принцима школе рада, методима и практичним радом у основној школи.

Педолошки институт у Прагу. — Још 1921. године основан је педолошки институт у Прагу али је тек скоро дефинитивно организован. Он има четири секције: 1. секција за педагогику и организацију, која се бави питањима васпитне и наставне организације; 2. секција за педометрију; 3. секција за педопсихологију и 4. секција за психологију абнормалне деце. Сваком секцијом управља по један специјалиста. Уз институт налази се и једна лекарскопедагошка клиника са салом за консултацију абнормалне деце. Институт се бави физичким и моралним развићем неколицине хиљада ученика из дечјих забавишта, основних и средњих школа. Институт је снабдевен са најмодернијим психолошким апаратима и привукао је на себе пажњу многих научника.

Нови наставни планови и програми. — У Министарству Просвете ради се на изједначењу наставног плана и програма за основне школе у нашој држави. Као што чујемо надлежни мисле и да нови наставни програм одмах уведу у живот. Тај корак Министарства је погрешан и нема ослонца у закону. Пре свега наставни програми се не могу правити док се не донесе нов јидинствен школски закон, који има да прогање задатак основ. школе, организацију школства, и трајање основне наставе па према томе да се наставно градиво и распоређује а сем тога по чл. зак. о нар. школама наставне планове и програми азрађује Гл. Просв. Савет.

Власник за Учит. Удружење Уредник Ј. С. Учитеља МИХ. М. СТАНОЈЕВИЋ ВЛАДА К. ПЕТРОВИЋ Смиљанићева 35. Београд