Učitelj

Просветни рад учитеља ван школе 368.

6. Proučavanje narodnog života i raznih narodnih običaja: o slavi, svadbi, daći i dr. da bi sve dobre i korisne običaje i palje čuvali.i održavali a one rdjave uklanjali i iskorenili. I najzad: : |

7. Obrazovanje antialkoholnih društava, koja čuvaju naš narod od fizičke i moralne dekadencije.

Razume se, da ne mora i ne može svaki učitelj da se bavi svim vrstima ovih poslova, jer za sve to nema svaki dovoljno ni vremena ni sposobnosti i veštine, niti pak interesovanja i volje. Ali, potrebno je s obzirom na lokalne prilike i mogućnosti, da svaki nastavnik pokuša i obrazuje bar neke od ovih kulturnih ustanova. A to je moguće uraditi samo kad se hoće, kad se ima više ljubavi prema opštem dobru, kao i više istrajnosti. Naročito treba obratiti pažnju na nužnu vaspitnu saradnju izmedju doma i škole, jer se time najbolje razvija ljubav gradjana prema narodnoj školi i učiielju, a to pomaže mnogo i za potpuno Hpoznavanje individualnih osobina učenika. Sem toga, nastavnik može time da otkloni i razne teškoće u nastavi i vaspitanju.

Ka što se vidi, polje učiteljeva rada van šhole je prestrano' i veliko. Taj kulturni rad zahteva da učitelj, prethodno, dobro upozna mesne prilike. narodne običaje i navike, i uopšte narodnu dušu; a zalim traži više idealizma, ljubavi prema opšlem dobru, istrajnosti u radu i čvrstu veru H konačni uspeh te prosvetne i humane akcije. -

lako je danas zavladao grubi materializam koji preti da odvede čovečansrvo direktno u propast, i akO je nastalo doba u' · коте зе пе сет nili dovoljno nagradjuju oni koji rađe па тоralnom preporodjajn i kulturnom podizanju našeg troimenog naroda, ipak, svi učitelii treba energično i složno da rade i dalje па prosvećivanju šijokih masa našeg zaostalog naroda. Radimo: neobično, i žrtvujmo se na opšfe dobro, ne tražeći nikakve „Zahvalnosti, jer zaista: „zahvalnost je cveće koje samo na grobu niče“... Najbolja nagrađa i najlepša zahvalnost biće nam ono lepoi relko osećanje zadovoljstva, koje poliče iz svesti o savesno ispunjenoj dužnosti vaspitača i čoveka.

Samo takvim kulturnim i plemenitim radom mi ćemo se najbolje odužiti svome narodu ı celom čovečanstvu, samo tako: mi možemo s ponosom nositi divno ime pravog narodnog učitelja.