Učitelj

Педагошки преглед 459"

Закључци Шк. Конференције о радној настави.

1) Могућност постајања народног јединства зависи од " чврстог радног расположења свих слојева народа. То претпоставља да се рад опет привикне духу и дух раду. А ово проистиче само из непосредности заједничког рада у непосредној заједници. Стога мора рад, и то на чулном градиву извршен рад, да буде основа васпитања. На свима ступњевима треба одржати жив однос према раду. Рад би морао бити хранљиво тло народне школе, као школе за народ; јединствене школе, као школе за јединство.

Стога треба тежити, да школа не буде само једна наставна установа, већ једна с планом подигнута васпитна радна заједница. У овом смислу треба нова школа да буде радна школа. Она треба игром, формирањем, стварањем и дејствовањем, у постепеној изградњи, да води самосталном стицању знања и сазнања и то, до унутрашњих животних вредности, до умног расположења за форму, и свим тим за дело у служби заједнице.

2.) Огледе који теже овом циљу треба омогућити, унапредити и учинити приступачне позваним посматрачима. Васпитно научно истраживање има да испита задатке и радне начине нове школе.

3.) Да би се постојећа школа ен у нову треба да рад у свим школама постане:

а) у форми стваралачког учења наставни принцип;

6) као ручно-радна наставни предмет.

4.) Рад као наставни принцип условљава следеће:

а) учење треба да постане свесним радним догађајем;

6) стваралачки догађаји (моторни догађаји), који су са чулним радним догађајима најмање истовредни, треба да се уврсте у саставни део процеса учења. Нарочито на вишим школским ступњевима,' мора ученички оглед да дође до свог пуног права. |

в) Дете мора научити да своја сазнања и унутрашња искуства изрази не само речју већ и писмено, делом и радом.

г) Радна мисао, која се односи како на духовна тако и Ha чулна градива, мора добити одлучујући утицај на избор наставног добра, на наставни план (укупна настава, наука о животу, радна наука, наставна средства).