Učitelj

Школство у свету 603:

Овај испит дели се на два дела, а полаже се из свих предмета, који се предају у Учитељским Школама. Половина испита се полање једне, а друга половина друге године. За пријем на овај испит потребно је уверење да кандидат има 18 г.и уверење о доброме владању. После положенога испита кандидат добија сведоџбу о способности за учитељску службу, а са сведоџбом право на учитељско место. Поред теоријске стручне спреме и општега образовања од свакога кандидата захтева се и извежбаност у практичноме школском раду. У Учитељским Школама слушаоци проводе по половину дана у раду у вежбаоници, а од кандидата у последњој години у _ Учитељским Школама захтева се да цео један месец проведу у раду искључиво у вежбаоници. Садашње Учитељске Школе имају приправни разред и 4 разреда редовнога школовања. За кандидате се примају младићи и девојке по навршетку 15године, који положе и пријемни испит. У најновије доба захтева се реформа у уређењу учитељских школа, у које би се примали кандидати по свршетку целе гимназије.

Бугарска.

У Бугарској кандидати за учитељски позив добијају спрему, по свршетку основне школе, у прогимназијама, у којима школовање траје по 5 година. Прва три разреда су општа за све врсте, а они који ће се одати учитељскоме позиву, преводе се у двогодишњи педагошки течај, где слушају педагошке науке. У недостатку кандидата примају се за учитеље: и абсолвенти шесторазредне средње школе.

За спрему наставника за прогимназије постоје двогодишње Учитељске Школе. У недостатку кандидата са свршеном овом Учитељском Школом, за наставнике прогимназија примају се и учитељи основних школа са 10 година службе и положеним испитом.

Данска. _ За спрему учитеља у Данској постоје 7 државних и |: , приватних Учитељских Семинара, а који су подељени на мушке и женске. Државни Учитељски Семинари имају 3 разреда. Прва два разреда дају опште образовање, а последњи даје будућим учитељима стручну спрему. У 1925. г. у свих 19 Учи тељских Семинара било је 1961 кандидата, од којих су 834.