Učitelj

4606 Учитељ

учитељску службу. Кад кандидат има пуних 20 година живота стиче право на полагање практичнога учитељског испита. Он се врши на овај начин: обласни инспектор за основне школе са два школска управитеља врши инспекцију у школскоме раду кандидата у његовој школи, т. ј. присуствују кандидатовим предавањима једну целу половину дана, и по положеном испиту кандидат стиче право на сталну учитељску службу.

За спрему наставника за Грађанских и Учитељских Школа постоји ТУ раз. Учитељске Школе. У овај разред примају се за слушаоце кандидати са сведоџбом о свршеној целој гимназији. Тих ТУ разреда при Учитељским Школа има у 23 места, са одељцима за природне науке, за књижевност, и за стране језике: енглески, немачки, талијански и шпањолски. Одсек се отвара ако има пријављених бар 12 слушалаца.

Холандија

Према вовоме закону од 1920. г. за образовање учитељских кандидата постоје мушке и женске Учитељске Школе. Учење у мушким Учитељским „Школама траје 5 година. По свршетку Ш разреда кандидати полажу први испит. Који положе овај испит добијају титулу учитељскога приправника, и од тада има право на стипендију. По свршетку У разреда кандидати полажу педагошки испит, и који га положе добијају право на титулу учитеља и. учитељску службу.

За спрему учитељица постоје женске Учитељске Школе, које имају 4 разреда. По свршетку 1 разреда кандидаткиње полажу испит, и тада кандидаткиње добијају сведоџбу А, која им даје право на службу учитељица само у прва два разреда основних школа. Кандидаткиње које продуже школовање по свршетку ЈУ разреда полажу други испит, а по положеном испиту добијају сведоџбу В, која им даје право на учитељску службу у више разреде основне школе,

Нови закон још није потпуно уведен у живот због финансијских сметња, т.ј. у мушким Учитељским Школама још није уведен и М разред, већ и мушке и женске Учитељске · Школе имају само по 4 разреда. Кандидати у Мушким Учит. Школама пошто заврше ЈУ разред и положе педагошки испит, и проведу две године на пракси у основним школама, ступају у једногодишњи курс за више учитељско образовање.