Učitelj

834 Учи OJ

а

izbor osnovnih djela iz pedagoške struke i didaktike, filozofije, biologije, psihologije, pedopsihologije, etike i politike. Uzajmljuju se u gradove svagda na 5 mjeseci, i to oblasnim učiteliskim bibliotekama, učiteljskim kursevima ili radnim kolima. Osim toga je osnovana staranjem učiteljskih gradjanskih škola zbirka natčnih pomagala za kandidate učiteljstva na gradjanskim školama (sada 1400 svezaka), od kojih su bili lane pomagalom 220-torici kandidata, koji su se pripravljali za učiteliske ispite.

Da učitelji imaju na školama i potrebna literarna pomagala o tome svjedoči izvještaj O učiteljskim bibliotekama koji se nalaze na svima narodnim školama: u bibliotekama osnovnih narodhnih škola, u bibliotekama osnovnih škola otpada na učitelje prosečno 14 зуехака, па gradjanskim školama 1'5 svezaka.

Uskoro ima se parlamentu predložiti zakon od velikog značenja o sreshim gradjanshim školama, kojima bi se dovišio silni razvitak gradjanskih škola u Čehoslovačkoj. Već sada ima Čehoslovačka više nego 1700 gradjanskih škola, u koje se sklanja puna četvriina (320.000) učenika osnovnih škola. Otuđa je takodjer veliki broj kvaliliciranih radnika, obrtnika i nižih državnih namještenika (n. pr. na Žželjeznici i pošti) i općinskih prošao gradjanskom školom a na ladanji absolventi gradjanske škole obrazuju seosku inteligentniju, iz koje izilaze općinski načelnici i dr. Gradjanska škola postala ie u gradovima obvezna škola za djake, koji su absolvirali peti razred osnovne škole. Novim se zakonom ima postepeno io isto omogućiti i omlađini na selu. Na materijalne potrebe (gradnju, nameštaj i dr.) sreske škole doprinosile bi općine udaljene od sjedišta škole u okrugu·od 4 km. U trorazrednim gradjanskim školama djeluju samo škučni učitelji; općine mogu na svoj trošak da osnivaju za dubliu obrazovanost omladine još posebna četvrta офа (| i. jednogodišnje kurseve), kojih sada tma 450.

Najavljenim zakomom o pomoćnim školama ima se osigurati čvrsta linansijalna osnovica za specijalne razrede, koji su se do sada izdržavali troškom gradskih općina. Prema tome zakonu bile bi pomoćne škole izdržavane od zemlje ili države kao druge osnovne škole, učiteljima u njima bi pripadao godišnji dodatak. Posebna stručna komisija bi odlučivala, da li dijete spada u pomoćnu školu, a takodjer roditelji bi bili saslušani od te komistje.