Učitelj

900 Уши те љ

ре разблажава климу и даје могућност успешнијем развитку биља које не може на копну да успева. Оно даје друкчију физиономију и биљном и животињском свету. Градови поред мора су напреднији јер се у њима води већа трговина.

Плодности земље доприноси каквоћа тла. Плодност земљишта чини те је у таквом крају насељеност већа. Тамо где је насељеност већа даје се прилика за разна људска занимања. И т. д. Планинско земљиште даје прилике за другојачија људска занимања него оно у равници. Планине су изворишта река. Оне утичу у извесним крајевима на обиље водом. Али оне зависе и од састава свога. Кршевито земљиште оскудева водом. Оскудица воде утиче на насељеност.

_ Клима утиче на бујност и обиље биљака и животиња, али и на здравље људско. Клима је зависна од земљишта. Рударство. је независно од климе, али су многа друга људска занимања везана за земљиште и климу.

Где људи могу живети од земљорадње и сточарства ту је слабија индустрија. Индустрија напредује боље тамо где је развијено рударство. |

___ Занимање становништва утиче на густину – насељеноCIM. MT. JL. |

То једаклесмисао предавања Земљописа или Географије по. природним јединкама или теографским областима.

Други део ове наставе састоји се у упознавању природних. лепота и знаменитости домовине, чиме се развијају естетска осе_ _ћања и љубав према њој. И најзад упознавање културног стања наше земље, њенога богаства, народног живота и т. д. створиће код ученика живу слику о ономе што учи из Земљописа; овај предмет ће му постати занимљив и он ће схватити смисао за што га учи. | | (Свршиће се)

Александар Дауг Дечја продуктивност.

Стварати — значи самосталним радом свога ума и фантазије нешто пронаћи, открити и то јасно изразити и представити, што ће уједно својим садржајем представљати нову духовну