Učitelj

914 У ти те љ

тички дошли до јединства у духу Песталоцијеву. Пре би се могло утврдити да је свака група ишла за тим, да Песталоција приграби за себе, за сопствене мисли. Ипак не треба подцењивати ни уједињујуће дејство проистекло из ове светковине, која ће она и на даље, надамо се, вршити. Да је постигнуто ма и само оно што је Кершенштајнер проповедао на „Педагошкој Конференцији у Цириху —: уједињење свих васпитача у једну религију за природност у смислу Песталозијеву, — не би ни то мало било, јер би се смело признати као једна чињеница.

Баш поменута „Педагошка Конференција“ била је ехо Песталоцијеве прославе у Швајцарској. А швајцарска свечаност може претендовати на прво место међу свими осталим, с обзиром на свој обим, унутрашњи садржај и далекосежно дејство. Била су четири приређивања. У цркви у Бругу, као месту где је умро Песталоци, одржана је швајцарска народна свечаност. На гробу, у башти школе у Биру, била је проста спомен свечаност, на којој су мала школска деца имала истакнут удео. Сину града Цириха приређено је народно вече у Петровој цркви. Васпитна наука прослављала је на свечаној скупштини у аули циришког универзитета, где је један немачки високошколски учитељ васпитне науке, проф. Eduard Зргапсег са берлинског универзитета, одржао свечано предавање, и после једног другог говора предао повеље двојици заслужних истраживача Песталоција, васпитном секретару циришког кантона и управитељу Песталоцианума Епеде | ГоШпгет-у, и некадашњем директору учит. школе у Вајмару К. Миће 5-у, којима се они, од философског факултета Фр. Вилх. Универзитета у Берлину, проглашују за почасне док-. торе. Шпрангерово предавање, које је одштампано у мартовској (1927) свесци „Еглећипр“-а, сме се означити као научно приказивање и оцењивање онога шта је Песталоци био, шта је мислио, радио, зачим је тежио; и у пркос све своје одмерености за васпитну науку, оно је најзначајнији резултат Песталоцијеве свечаности у ужем смислу.

Узмемо ли пак Песталозијеву свечаност у ширем смислу т. ј. као скуп свега онога што се тим поводом ма где учинило, онда морамо рећи, да је то свечаност пожњела необично плодан успех, Већ међу саставима које су васпитно научни