Učitelj

Учитељски Конгрес у Брну 923

а Џ. бе. да сазове ову конференцију и подсетио је на важне речи, Koje cy O потребној сарадњи учитељства свих врста школа, казали на конгресу проф. др. Калаб и проф. др. Влад. Новак.

Прочитан е пројекат статута организације, који је израдио секретар 5. Џ. 65. и пројекат Центр. удружење чехосл. професора и констатовано је, да међу њима нема размимоилажење ни у формулацији заједничког програма нити у дневном реду, тако да ће се лако и у најскоријем времену доћи до дефинитивног формулисања. Проф. др. Биџовски такође је изјавио, да се оба пројекта могу примити као основ за даљи рад. Одлучено је, да се оба пројекта пошаљу свима организацијама, које се овде узимају у обзир и да се почетком октобра сазове друга конференција, на којој ће се донети коначне одлуке. Према сложноме мишљењу учесника бринске конференције ограничиће се Удружење за сада на чехословачке организације, али се неће спречавати приступ и друштвима учитеља из школа туђих језика, ако се Удружењу сама пријаве.

Савез словенског учитељства.

Значајна конференција одржала се у истој просторији Беседнота Дома од четири сахата после подне; конференција са иностраним делегатима о припремама за оснивање Савеза словенског учитељства и о сазиву конгреса свих словенских учитеља. у идућој години. Конференцији су присуствовали југословенски делегати, гг. Вл. Петровић, Мих. Станојевић, Вујанац, и М. Рабреновић, пољски делегати: пол. кол. М. Вавржиновски и К. Мај, украјински проф. Ст. Сиропалко; заступници русинског учитељства из Подкарп. Русије, инспектор Ј. Ревај и кол. Фр. Акиј, проф. др. Мих. Ростохар са Масариковог универзитета, кол. Фр. Рот за Савез учитељства престонице Праг, упр. Јос. Улехла, упр. Јос. Крумпхолц, инсп. Хајни из Ужгорода, инсп. др. Карел Мразек, сенатор Јос. Хубка, проф. Макс. Колаја, даље заступници 5. Џ. ОБ кол. Хрејса, Рупец, Шажоутова, Млејнек, Криванек, Матејик, Власак. После уводног говора председника М. Хрејсе, говорио је о историји бившег Савеза словенског учитељства у Аустрији његов први председник, минист. саветник Јосеф Черни, изневши циљеве словенске учитељске кооперације у ондашњим приликама и данас. О томе је говорио затим и доцни ји председник и секретар тога Савеза инсп. Хајни и југословенски учесник у ондашњем раду