Učitelj

192 Учитељ

Осем ових капиталних дела писао је Дитес још много критика и приказа, ситнијих чланака, и брошура, па и дела, као нпр. »Радавовк ајз Маззепзсћа « »Стипага5 дег Еглећипез-ипа Опбегисћезјећте« (1868), итд., итд.

Од 1873 до 1885. предузео је Динес уредништво Педагошког годишњака (Радасоојвсћет Јаћтезбелећу), по смрти Либеневој, који је посао вршио савесно пуних 12 година. Осем тога је и сам покренуо, 1878, свој часопис »Радагоршт«. (Педагогија — Школа), који је часопис био врло ваљан, због чега је био распрострт и ван Аустрије и Немачке, па и код нас, у Србији; он је „био говорница педагошких тежња на „обе хемисфере земљине“. (У. Еадгипз, »5сћштеГогт«, 517. 522).

Дитес је био велики педагог и врло важан реорганизатор школа, како у Аустрији тако и у Саксонској и Прајској. — Бечки Педагогијум, који је управо његово дело, био јеу своје време најсавршенија, и једина онаквог уређења, виша педагошка школа у свету. Педагогијум је био приватна установа бечке општине, за одабране бечке учитеље, којих је било врло много у Бечу, граду од 1,200.000 становника. Њега су походили активни бечки учитељи и учитељице, долазећи на часове преко недеље увече, после поподневних часова у својим школама, обично од 5—9 вечером, а четвртком цео дан. Итд. Писац овог чланка био је срећан, да 1883—1884 походи предавања у њој за 4 семестра, и ако је странцима било врло тешко добити приступ у овај јединствени завод. — Тада већ Дитес није био више ректор Педагогијума, али је долазио сваког семестра те држао по једно свечано предавање из општих тема педагошких, од којих је писац овог чланка «слушао три (једно: О евдемонизму и васпитању).

Биће од интереса овај детаљ: из живота ондашњег Педагогијума. -

Педагогијум је по свему био педагошки факултет, па је као такав и сматран. Стога је више пута покушавано, да се припоји философском факултету бечког универзитета. Али за чудо, међу пријатељима овог завода у Бечу и у одбору бечке општине, па чак и у наставничком особљу а и међу слушаоцима, та идеја није имала приврженика. Сви су били њој противни а из разлога: што би онда пропала практична и методско стручна страна овог завода, која је била дика и понос његов, давала му оригиналност и уздизала му углед. У фор-