Učitelj

362 Упит ољ

А

потребно да од једанпут. много захвати» (Велики желудац потребује много хране). Чиме „распознаје отровне травер (Великим влажним ноздрвама). Шта јој помаже да дохвати са земље много хране (Дуги мускулни врат). Ноге су 10] раздвојене на два папка ради пењања на висока пасишта. Шта је кравар Проучавање лобање и зуба. Заштита од не пријатеља: рогови, реп, добар слух. Шта даје крава човеку: млеко, месо, кожу, длаку, рогове, папоњке.

2 Крава и домаће газдинство.

а) Зашто се држи крава» Дознати и израчунати расход на краву дневно, месечно и израчунати количину млека, које она даје за то време. Помажу ли деца у томе послу код куће. У чему се састоји њихов рад» Како крава проводи зимске дане и ноћи» Шта се ради с млеком које је сувишног

3 Млекарница.

а) Млечни производи: масло (кајмак, павлака, слан кајмак, неслан и т. д.), сир.

6) Опити у школи: прављење масла у бутели из густога млека; прављење киселога млека, слаткога сира.

в) У каквоме се облику употребљавају као храна, млеко, кајмак, сладак сир, маслог Коме је нарочито потребно млеко и павлака: У које се установе нарочито носи млеког Болнице, Дечје домове. Кооперативе са млечним производима. Продавница са млечним производима. Млеко и масло су необично потребни производи.

г) Множење и делење са осам.

Састављање и решавање задатака: куповање и продавање краве. Храњење, њена количина и коштања. Спрема хране за зиму. Врсте хране (сено, зоб, појило). Како треба "хранити краву да би давала доста млекар Расход хране. Дневна, месечна и недељна мужа. Расход млека у породициг Прерада млека у друге производе. Шта је јевтиније купити: млеко, сладак сир или кајмак» Шта је хранљивије» Продаја млечних продуката у продавници (количина и откуп). Расход млека и масла у најближим Дечјим домовима и Болнидама; подела млека међу децом и болесницима (количина ги вредност). ·

Метар, десиметар, сантиметар; разломци састављени из петина и десетина. Кубни десиметар, литар, кубни сантиме- | тар. Мерење млечних продуката. Бутела, стакло, ведро, чаша. Прелаз од запреминских мера течностижа мерама за те жину.

д) Дечје приче о својим запажањима над кравом иу млечној продавници.