Učitelj

364 Учитељ

Двопек. Шта је то двопек% Зашто је он потребан» Записивање опазака и читање чланака из области печења хлеба.

2 Екскурзија у пекарницу.

а) Организација деце за спровођење екскурзије. Материјал и посматрање:

Општи изглед пекаре; џакови са брашном; колико се дневно и недељно троши пшеничног и ржаног брашна. Столови, пећ, ћепенак, дрва.

Расматрање наћава. Изглед и њихова форма. Колико се пута у њима дневно спрема тесто. Колико пута иде брашна и воде сваки путг Колико се замеси брашна за тесто а колико се из тога брашна испече хлеба»

Посматрање пећи. Форме и унутрашњи изглед пећи. Загревање пећи. Припремање за уношење теста у њу. Како се хлеб уноси у пећи за печење.

Рад пекара. Његово одело; врсте његова рада; услови рада: просторије, осветлење; ваздух с брашненом прашином; температура око пећи и у предсобљу. Алати за рад (лопате, ножеви, теразије).

6) Проверавање и преглед записанога материјала који је посматран; извештаји о запаженом; састављање колективног описа пекаре; процес производње и услови рада.

Стилистичке вежбе са садржајем посматранога материјала. в) Множење и делење са 6. Рад с цифрама у задацима.

г) Читање чланака о печењу хлеба и израда плаката: „Пекарница“.

3 Зрна ражи и пшенице.

а) Њихово упоређење по цвету и форми, млевење.

Упознавање с воденицом на води или ветру (каквих има у близини школе).

Моделисање точкова воденице на води и крила воденице на ветру.

6) Колико излази брашна из пшенице, ражи и јечма (100 кгр. пшенице дају белога брашна Но 1 40 кграма, белога брашна Но 2 дају 20 кграма и 20 кгр. полубелог · брашна.

в) Читање чланака о воденици.

4 Сејање ражи и пшенице у сандуке и слој земље МИН стаклом и дашчицом.

а) Посматрање клијања и бележење опазака. Посматрање класа ражи и шненице и разликовање једног од другог.

6) Жетва, свожење снопова и вршидиба.

в) Записивање и објашњење загонетака: „Крила има птица није, крилима маше а летети не може“; „Има много ногу а леђима иде“; „Баба-Јага с мамузама на ногама, цео свет храни, а сама оста гладна“.