Učitelj

366 Учитељ

6) Колико му треба дневно хране: овса, сенаг Множење: и делење са 5. Храњење коња у задацима. Ред у кочијашевом дворишту. Двориште на радни дан и у празник.

4 Културна улога коња.

а) Какав рад ради коњ у вароши, у селу Било је времена кад је човек живео без коња; коњ је тада био дивља. животиња. Какав је рад тада вршио сам човек» Колико треба људи да пренесу терет, који вуче сам коњ» Коњ — помоћник и пријатељ човеку.

б) Састављање и решавање задатака: рад коња теглећег и целога коњскога транспорта најближе фабрике или неког другог предузећа за један, два, три изласка, за цео дан. Упоређење преноса терета, који носи.човек и преноса који врше коњи. Упоређење терета који вуче коњ по калдрми и друму, нахрањен овсом или сеном. Расход хране за оња на дан, недељу, месец (тежина и вредност у динарима).

ву Приче и забелешке деце о својим запажајима на улици, у коњушници, на кочијашевом дворишту. Стилистичка. вежбања у састављању реченица са садржајем тих посматрања. Записивање различних имена до којих деца дођу посматрајући коње. Читање чланака о коњима.

г) Цртање и моделовање коња — особито моделисање копите; илустрација прочитаних прича; састављање плаката: „Кочијашево двориште“.

Б. На железничком путу

а) Претходни разговор с децом у циљу да се дозна, да ли је деци железничка станица позната и имају ли она конкретне претставе о њој или само речи, које су чула од својих родитеља; колико су те претставе јасне и потпуне. Има ли ко кога од рођака или познаника да служи на железници» Како се зове његова дужност» Куда он сваки дан иде на службу или рад» Шта тамо ради» Ко је од деце видео железничаре у служби за време рада» Какве има алатке за вршење свога посла» Шта њима ради: Кад» Зашто

6) Екскурзија — обилажење железничке станице. Како се зове свако њено одељење» Чему служи свакор Како се зову послужитељи, који тамо раде» Путничка чекаоница, каса, касир; одељење за гепеке. На путу — шине, чувари пруге, њихове куће, радници, пропусти; од куда ту воде» Упознавање ствари, људи, њиховим радом и називима. _

Одељење за робу. Шта је довезено на колима или шта се товари на кола. Какав се еспап извози из наше варошиг Какви се увозе» Колико кола стоје у станици Полазак воза. Како се дознаје, да ће воз скоро доћи» Писак локомотиве. Воз путнички, поштански, теретни. Како ће се дознати какав је воз дошаорг По спољашњем изгледу вагона. Путници;