Učitelj

396 г У цитељ

И ово стање деце изазива многе људе да стану на њихову страну. МИ то многи чине. Чине социолози, чине економи,

књижевници, психолози, педагози. Чине појединачно и чине у групама. У овоме последњем случају они имају своје листове у којима се износи тежак положај деце и пледира за ње" гову поправку. Ови часописи обично остају на овоме саосећању према деци и хоће путем уверавања друштва у потребну реформу, да поправе положај деце у друштву. У такве групе врло често улазе људи најразличнијих погледа на дечје питање и зато се у њиховим часописима могу читати ствари најразличитијих тенденција.

Један часопис те врсте јесте часопис чији смо наслов горе исписали. Он је орган једнога интернационалнога удружења за помоћ деци у коме сарађују људи готово из свију европских држава. Излази у Женеви на француском, немачком и енглеском језику. У свесци коју приказујемо налазе се одлични чланци: Заштита урођеничке деце у Белгиском Конгу од г-ђе Керкен Сароле, Васпитање у раном детињству од Роси

М. Вајкај и други.

У првом чланку писац констатује да је много раније пре рата у Белгијском Конгу дете било у врло тешком моралном, материјалном и интелектуалном положају. Беда је тако велика да је и само рађање деце врло слабо. Узроци су тога у тешком раду жена, одвојеност жена од људи по неколико година, полигамија у којој се дају тек за удају дорасле девојке старцима а млади људи остају неожењени, огромна разлика у половима, јер има места са 35.000 људи а само са 5—6000 жена и т. д., и т. д.. При таквоме стању ствари арабљанска деца су у страховитом положају. Њих коси маларија, сифилис и остале болести. Али је од свега тога грознији морални положај женске деце. Она живе у групи одраслих и од њих се ниједна интимна ствар људска не крије. У срединама радничким и војничким налази се женскиње дечјега доба и није реткост видети мајку од 12 година старости.

Доста. Стање је и с овим довољно приказано. Средства која писац предлаже за поправку овога стања су средства која би ово стање заиста поправила али су многа од њих само слабе палијативе. ;

Наведени чланак Вајкаја црта стање деце у Будим Пешти. Мисли врло често тачне и закључци на своме месту. жалимо што садржај и овога чланка не можемо да изнесемо, јер журимо крају овога приказа.

Лепи су одељци овога, часописа у којима се износе краћи прикази дечјега положаја у туђим земљама, литература по дечјем питању, новине на овоме пољу рада и томе слично.