Učitelj

Комплексна настава 1! разреда основне школе 523

Б. Припрема за пловљење по реци

1 Почетак кретања. Посматрање леда на реци: боја снега и леда; топљење поред обала, местимично на реци; путеви и стазе на леду; умањавање дебљине леда; опасност кретања по реци; средства за спасавање (даске или лествице на леду). Река као мост зими; дрвени и камени мост као победа човека над стихијом. |

2 Оправка моста, пристаништа, ледолома код мостова, барки, чамаца.

а) Зашто се то ради» Иструлеле и поломљене даске и греде, зарђало и поломљено гвожђе. Разрушени неки делови на мосту (патос и друго), на барци (палуба, бокови, унутрашњост и друго), на пристаништу.

Материјал за оправку: здрава борова брвна, даске, смола, кучине, катрањиве кучине, ексери.

Скупљање материјала за испитивање у школи.

Техника рада. Ко врши оправку2 Ко надгледа ту оправку» Зашто се журе с оправком

Проучавање моста, барке. Њихови делови. Где су оштећене. Како врше оправкег Оштећене делове остружу и замењују здравим материјалом, попуњавају кучинама, заливају греде и даске смолом, закивају ексерима, боје.

Испитивање иструлелог и свежег материјала (делове дасака, кучине, смолу); упознавање њихових особина; зашто је нужна оправка>

6) Деца причају своје утиске, које су добила при посматрању ледолома, моста, барки. Колективно записивање ових утисака. 6

в) Мерење дужине и ширине неког моста, даске спремљене за патосање или оправку моста; дужине и ширине искварене палубе, барке и томе слично.

Множење и делење: 606, 300 : 6, 320 : 80.

Састављање и решавање задатака: количина, вредност материјала потребног за ову или ону оправку моста; радничка зарада и друго.

Оправка добрим даскама искваренога дела моста или барке, која има облик правоугаоника. Деца то раде полагањем хартије на такав правоугаоник чиме дођу до резултата колико је дасака потребно за покриће таквога правоугаоника.

г) Стилистичка вежбања за састављање реченица, које се односе на кретање леда, на радове на реци. Колективно записивање теме „Рад на реци“. Записивање на листовима календара о свима новим појавама које се врше на реци.

д) Читање чланака о кретању леда, о рекама у пролеће.