Učitelj

526 Учитељ

вање брзине разних врста судова; службеници на судовима и мостовима: капетан, лађар, ложач, палубни матрози и други; заштита људи и судова: сигнали увече и ноћу; сигнали на реци, спасавајући кругови на мостовима. Заштита моста.

3 На трговачком пристаништу: шта се нањ довозиг Од куда» Ко је сопственик овога или онога судар Колико товара стане у овај или онај суде Сплав. Његово долажење у град, греде и дрва; барка с дрвима; стоваривање греда и дрва на колима. 4 Риболов: Професионално ловљење рибе (где је то могуће посматрати; снабдевање средствима; подела рада код рибара; ловљење, продаја; лов из љубопитства: начини ловљења. Риба. Спољашњи изглед; месне рибе; продавање месне рибе на ситно, на пијаци.

5. Деца на реци: Прање веша, хватање рибе, дрва, купање, вожња на чамцу; игра на обалама.

а) Испитивање спољашњега изгледа рибе (не на живим рибама и које су деца ухватила већ на рибама купљеним на пијаци); посматрање разних врста месне рибе. .

6) Састављање и решавање задатака: брзина кретања простог чамца; шлепа кога вуче барка, пароброда; брзина покрета уз реку и низ реку; долазак чамца или барке с товаром; долазак сплавова, барки с дрвима и истоваривање дрвене грађе ради преноса на месни пијац. Куповина и продаја рибе; цена рибе; мерење рибе.

в) Утисци после екскурзије у сликама и причању, у запи“ сима појединих реченица под сликама. Колективни писмени рад о томе, шта су деца дознала о раду на пристаништу и у опште на реци. Причање по слици, која претставља ловљење рибе, дете на чамцу и томе слично.

г) Читање чланака из ове области.

г) Цртање слике: „Јутро на језеру“, „На речним обалама“ и томе слично. Цртање реке с лађом, моделовање барке.

П Екскурзија у оближње село — Материјал за посматрање —

1 На њиви: њива засејана озимицом; клијање јарице. Радови сељака на њиви: орање, дрљање, сејање, ђуорење и друго. Разматрање земљорадничких справа: запрезање стоке и процес рада. Изглед пооране и издрљане њиве.

9 Шума. Упоређење с градском баштом и парком: густина шумске честе, шумске стазе. Познавање разних врста шумскога дрвећа. Шумске животиње: птице, мрави, веверица и друге.

3 На ливади: изглед ливаде посматране са високог места, ране ливадске траве. Животиње на ливади: лептири и пчеле, кртица и друге животиње.