Učitelj

ДР

Хроника 559

ХРОНИКА

Ђачки дом Југословенског учитељског удружења.Конзеквентно идеји на којој почива удружење југословенског“ учитељства а за, релативно, кратко време озидан је Ђачки дом у Београду са циљем, да у својим просторијама пружи угодно склониште многобројним ђачким екскурзијама, које се сваке године са разних страна стичу у престоницу.

Прослава освећења Ђачког дома од 19 јануара т. год. била је скромна, али ипак изразита и срдачна. Она је прикупила многе угледне личности: изасланика Њ. В. Краља, изасланика г. Министра просвете, изасланика Претседника општине и осталих просветних корпорација поред знатног“ броја београдских учитеља и учитељица.

Претседник удружења, г. Влада Петровић у свом поздравном говору изнео је принципе на којим је засновано: удружење и у згради Ђачког дома указао на оличење и остварење моћне југословенске идеје, Пре од свих — рекао је г. Петровић — учитељи су осетили сву величину и замах југословенске мисли и изражавајући је у имену своје организа- _ ције. они је развијају и продубљују кроз школско васпитање, па и кроз свој Ђачки дом, где ће се осећати као код своје куће дечица са Драве, Вардара, Тимока и Ријечине!..

И овога пута уз помоћ Министарства просвете и Београдске општине и других просветних добротвора, чија су имена урезана на мермерним плочама, учитељи документују своје правилно схватање високе просветно-националне мисли. У пропагирању и реализовању те мисли, неће се учитељи никада заморита без обзира, да ли ће им се ти напори признати или не.

Њ. В. Краљ преко свога изасланика подарио је Дому 5.000 динара.

Св. Сава. — Прослава св. Саве изведена је у свима школама у земљи топло, интимно и свечано као и ранијих година. На београдском универзитету, пак, -свечаност је имала изузетно шири и дубљи национални карактер Она је била везана за откривање спомен плоча, на којима су урезана имена изгинулих и умрлих студената Универзитета у ратовима 1912—19 г. Откривање спомен плоча извршено је уз присуство: Њ,В. Краља, Претседника владе, Министра просвете, Министра војске и морнарице, и многобројних претставника државне управе и просветних институција. Пред Универзитетом били су постројени одреди војске, која је плотунима одала почаст. Ретко емоционалан и васпитан моменат! Стотине“ младих живота студената Универзитета у напону снаге, у току формирања за велике духовне и културне задатке у држави