Učitelj

Продуктивна способност духа 20

Одраслој младежи смо дали да прочита сваки о себи карактер резиме што смо га саставили из свих исказа и затражили смо уједно да напишу свој одговор (реплику) на суд својих другова.

Сад ћемо навести пар примера ради илустрације свега што смо горе споменули.

(Наставиће се)

Продуктивна способност духа

од Ивана Кањуха

Велика је благодат Неба што се из гомиле просечних духова увек уздижу генијални духови, који предводе човечанство и стварају његову културу. Генијални умови осветљују стазе, које нас воде из мрака на светлост, из беде у благостање, из ропства у слободу. То су титански духови, који нам откривају тајне природе и човечјег бића. Они су ти, који сеју нове идеје, нова осећања у свет, стварају нове наде, отварају нове путеве за бољитак и напредак. Они су творци филозофских система и бесмртних уметничких дела. За њихова имена везују се епохална дела у историји, њима приписујемо велике проналаске у науци и техници.

Велики умови играју водећу улогу у духовном развитку. људскога рода и као такви утичу благотворно на културу и цивилизацију света. Стога сматрамо да је теорија, по којој су велики умови само дивни, али неплодни цветови, који потичу из сувишка енергије рода људскога, неозбиљног карактера. Истина живот би можда текао својим током и без генија, али би се виши духовни прогрес без њих тешко дао заМИСЛИТИ. Да су генији корисни човечанству познато је било културним народима свију доба, Али на који начин, под којим условима стварају ти умови оригинална дела у разним областима вишег душевног света — то је питање било одувек тера инкогнита људскоме духу. Око решавања овог проблема о продуктивној моћи духа, као централног проблема психологије генија, до данас су се многа копља поломила у науци. А колико ће се још поломити до његовог коначног расветљења2 Јер је он још и дан данас толико загонетан и нерасветљен да спада у најтамнију област психичког живота.

У циљу расветљавања ове мрачне тачке психологије, посматраћемо ниже и више форме стваралачке способности духа. Проучићемо најпре питање о продуктивној моћи животињске свести и показаћемо да та моћ недостаје животињи. Па ћемо