Učitelj

Хроника · – | 159

Нови наставни план и програм има се у потпуности применити у првом разреду. У другом и трећем разреду примениће се с обзиром на већ постојећи наставни план из 1928 године, а чему ће Одељење за средњу наставу издати потребна упутства. У четвртом и петом разреду остаје стари наставни план из 1921 године, а наставни програм примениће се у колико је то могуће.

Реформа наставе у Грчкој. — Крајем септембра тг. у Атини је заседавао трећи конгрес грчке наставе, који се бавио великом реформом тамошњег министра просвете. Конгрес се сложио са предлогом министра о бојкоту страних школа и о њиховом укидању. Он је даље прихватио министров предлог о реформи средњих школа и о редуцирању часова од 40 на 30 сати недељно. Затим је примио на знање министрову основу о отварању нових основних школа, према којој би требало почетком наредне године да се добије до 25 хиљада нових народних школа. Министар је на конгресу изјавио да је ове године основано 25 економских и пољо: привредних школа, које су највише потребне земљи. Сем тога намерава се, да се још један велики број класичних школа претвори у економске, пољопривредне и сличне практичне школе, које су најпотребније земљи. Необично се интензивно ради и на измени уџбеника.

Закон о физичком васпитању у Бугарској. Бугарско Министарство просвете припрема нов закон о физичком васпитању омладине. Овај закон предвиђа аутономну дирекцију за физичко васпитање. Ова дирекција имаће три отсека: 1) старање о омладини изван школе; 2) старање о школској омладини; и 3) санитарно-хигијенско опште оделење. Осим тога основаће се више школа за физичко васпитање. Ове ће школе припремати наставнике за физичко васпитање и приређивати специјалне курсеве о разним спортским гранама. Уопште овај нови закон стараће се да физичко васпитање омладине буде систематско и под државном контролом.

Психолошки институт у Хамбургу. — „Психолошки семинар и лабораторијум“' у Хамбургу, кога је основао Е. Мојман 1912 г. од ове године има назив „Психолошки институт“. Институтом управља директор са седам стручних асистената. Психолошка библиотека има 3500 свезака и прима 35 стручних часописа. Од 1912—1929 г. институт је објавио 159 радова. Хамбуршки психолошки институт је данас најактивније место за систематска и научна психолошка испитивања.

Институт Ж. Ж. Русоа. — Чувени педагошки „Институт Ж. Ж. Русоа“ у Женеви (основан приватно 1912 г.), био је после рата запао у тешку материјалну кризу. Спасли су га обилатим прилозима његови бивши ученици, већином учи-