Učitelj

Цртање у активној школи 525

бојама, него само каже: „слика се по могућности пастелима (Ш разред) односно акварелима (М разред).“ Шест најобичнијих акварелних боја стају 10 динара и то је, отприлике, довољно за дете у једној школској години. Међутим, дете потроши за читаву годину обичних боја у праху за 1,55 динара, а најфинијих за 2, 47 динара. И ту уштедимо код сваког детета 7: до 8; динара годишње. — Боје у праху имају још и ту предност што их дете може добити у свакој трговини, па и у сеоској, а за незнатну своту. Тако ће моћи и доцније у животу да настави сликати, ако му тај предмет омили. Женска и мушка младеж украшаваће своје домове, па ће им бити милији боравак у њима.

Израчунали смо шта стаје годишње сав цртаћи прибор за једно дете Ш или ТУ разреда и нашли смо да дође око 24 динара, ако радимо по досадашњој методи. Међутим, ако радимо по новој методи, с материјалом који смо споменули, једно дете ће годишње потрошити највише 16,50 динара. Тако уштедимо на једном детету годишње 7,50 динара. Мако то изгледа незнатно, довољно це номножити тај број са најмање 100 тисућа ученика Ш и ТМ разреда у целој нашој држави, па ћемо добити уштеду од неких три четвртине милиона динара. С том свотом се већ могу годишње саградити најмање три школе.

Овај материјални моменат само узгред спомињемо, да не би неко тврдио како је нов начин цртања који смо изнели скупљи од оног који се данас проводи у школама. Наравно да у данашње време тешке кризе морамо водити рачуна и о материјалним издацима, јер је криза захватила и просвету и просветне установе у целом свету.

Ми у првом реду имамо у виду сврху која се има постићи наставом цртања и само зато препоручујемо нову методу цртања; само њоме можемо код детета развити његове стваралачке способности и очувати их од закржљалости.

: Ж

Све зависи од учитеља, да ли се он загреје за једну новију и напреднију ствар или остане равнодушан. Диркхајм лепо поређује васпитача с проповедником и каже, зар би проповедник могао да одушеви и загреје слушаоце кад сам не би веровао у оно о чем говори» Тако је у сваком људском послу, па и у настави. Учитељ мора најпре сам да верује и да се одушеви, па ће онда и деца. —

Ипак држимо да често одлучују код успеха или неуспеха у настави и школски надзорници. Зато ћемо овде да се мало задржимо на питању инспекције школа. То је баш актуелно питање, којим се сада бави наша највиша просветна власт, а и у нашим стручним листовима налазимо о том лепих расправа.

Често пута су нам се притуживали наши бивши ученици са учитељске школе, кад су отишли у народ као учитељи, како су лоше прошли са школским надзорницима; приговарали су им за све ново-