Učitelj

Хроника 559

Највеће смањење извршено је код личних расхода због смањења принадлежности, Осим тога постигнуте су осетне редукције укидањем већег броја установа за вишу, средњу и стручну наставу као и грађанских школа. Укупни ефекат тих редукција износи 51, 826. 727 дин.

Изостављен је кредит у суми од 8,000.000 дин. на име помоћи Соколу Краљевине Југославије с тим да се има унети у буџет Министарства за физичко васпитање народа.

Повећани су кредити код основне наставе и народног просвећивања за 19,917.000 дин. с тога што су унете принадлежности за нових 500 учитеља. Ово је учињено с тога, да се ке би укочио развитак тих установа. Унет је такође кредит од 2,900.000 дин. за подизање школа у сиромашнијим крајевима.

Код привредних и културних установа по завршном рачуну стварно је издато 30,343.188 дин, по данашњем буџету одобрени су кредити динара 31,145.294. по предлогу буџета износе дин, 24,965.8561, или мање за дин. 6,179.443.

Установе као што су државне штампарије у Београду и Сарајеву задржале су досадашње смањење кредита, док су кредити за државну штампарију на Цетињу изостављени, а унето овлашћење у финансијски закон да се штампарија уступа у власништво и управу Зетске банске управе на Цетињу.

__ Смањење целокупног буџета па и буџета Министарства просвете настало: је као последица опште светске привредне кризе у којој се и ми налазимо.

Практични учитељски испит. — Г. Министар просвете прописао је нова Правила о полагању практичног учитељског испита. Право на овај испит привремени учитељ стиче подле 20 месеци рада у разреду и мора га положити 'У року за пет година. Испит се полаже у времену од 1 октобра до 15 маја пред. испитним одбором у државним учитељским школама, а састоји се из теориског (писменог и усменог) и практичног испита. Писмени испит се полаже из педагошке групе предмета и из државног језика са књижевношћу и то пред одбором који даје по једну тему за сваки предмет. Усмеви испит полажу кандидати, који су из оба предмета на писменом испиту добили најмање оцену добар. Овај испит се полаже из државног језика с књижевношћу, народне историје, земљописа Југославије и школске администрације са познавањем законодавства које се односи на народне школе. Практични испит састоји се из једног практичног предавања, које кандидат држи у разреду одређене школе, пошто га писмено обради пред испитним одбором. При овом писменом раду кандидат се може служити помоћним средствима која му одобри испитни одбор. Кандидати који положе испит добијају диплому.

Конференција за разоружање. — 2 фебруара о. г. отворена је у Женеви међународна ковкференција за опште разоружање. Уз брујање звона свих женевских цркава претседник конференције за опште разоружање г. Хендерсон, објавио је да је отворено заседање међународне конференције за ограничење и смањење наоружања. Међународна конференција за разоружање окупила је претставнике милијарде и седам стотина милиона људи, изјавио је г. Хендерсон, и претставља једну од најзначајнијих послератних манифестација. Она ће имати да утврди:

1) Један стварни програм за осетно смањење и ограничење свих врста оружања.

2) Да ниједну врсту оружања не подводи под опште разоружање.

3) Осигурати продужење рада ове конференције одлучујући да се одржавају слични састанци у доста блиским раздобљима. •

Ђорђе Кершенштајнер. — 15 јануара о. г. умро је у Минхену чувени педагог Ђорђе Кершенштајнер, у 78 години живота. Хиљаде учитеља и интелигентних људи из целога света, који су за њега знали, ожалостила је ова вест. Мало је педагога који су у педагошком свету уживали такво уважавање као он. Он је био вођ школског рада последњих 30 годинафоко кога су се прикупљали сви ови који су били готови за рад. Ђорђе Кершенштајнер био је учитељ, професор универзитета, писац, практични радник. За њега је професионалзи рад учитељски имао огроман значај и због тога је он био активни и стални