Učitelj

УЧИТЕЉ

ПЕДАГОШКИ ОРГАН ЈУГОСЛОВЕНСКОГ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА АПРИЛА 1932 БЕОГРАД 12 (45) ГОД. БР. 8 УРЕДНИК ВУЈИЦА ПЕТКОВИЋ, УЧИТЕЉ

Како је пронађена нова, девета планета Сунчаног система

Од др. Бранислава Петронијевића

Почетком 1930 године пронађена је на једној американској опсерваторији нова, девета планета Сунчаног система, којој су астрономи дали име Плушон. Циљ је овог чланка да изложи како се дошло до проналаска нове планете. А да би се то разумело морамо се претходно упознати са ранијим проналасцима нових планета, као и са већ познатим планетама. Стога ће чланак бити подељен у неколико одељака.

1 Планете Сунчаног система

Планета као саставни део Сунчаног система да се овако дефинисати: мрачно небеско тело које је осветљено Сунцем и које има стални кугласт облик.

Планете делимо на три групе: на велике, мале и ситне планете (ове последње називају се и планетоиди или астероиди). Постоје четири велике (Јупитер, Сатурн, Уран и Нептун), четири мале (Меркур, Венера, Земља и Марс) и нешто мање од 2.000 планетоида (вероватно да их има много више).

_ Даљине планета од Сунца (у милионима километара и у јединицама средњег отстојања Земљиног) показује следећа таблица: _ Меркур 58 милиона км. 0,4 Венера 108 | 5 0,7

Земља 148 % “ 1 Марс 228 . " 1,6