Učitelj

Књижевни преглед 237

В. Љ. Рамадановић: Из историје живоша и васпитања Јелене Келер. Страна 157. Цена 20 динара.

Живот и личност слепо-глувонеме Јелене Келерове предмет су живог интересовања многих психолога и педагога. Јер бити без два главна чула (вида и слуха) и немати природну способност говора, што за стицање знања о спољнем свету и развитак душевних способности има врло велики значај, па ипак достићи врло висок ступањ образовања, стећи академску спрему и имати чак два доктората, јесте ствар која мора интересовати не само научника него и сваког образованог човека.

Јелена Келерова ће интересовати психолога пре свега својим душевним животом. Какве су и које су њене претставер Које квалитете оне имају, а који им опет недостају И какве су последице ових чулних недостатака по карактер и по цео душевни живот

Педагог ће се највише интересовати методама њеног образовања и васпитања. Како је могуће, да једна слепа особа научи писати и читати. Како ће нем говорити На који ће начин једна гловонема-слепа личност успоставити контакт са нормалним људима, како ће примати њихове мисли и осећања и на који начин ће им саопштавати своје утиске и доживљаје»

Просечно образованог човека интересоваће целокупан живот ове природом тако сиромашно опремљене личности. Како се она креће у друштву, како се понаша» Њена оријентација и њено схватање о животу» Њене навике, врлине, жеље и радости. Њено образовање, њени етички судови и њен рад.

Сва ова питања расветљена су на врло приступачан начин у у овој књизи г. Рамадановића. Кад се она прочита, онда нам постане јасно, да се не само слепи и глувонеми могу васпитати него да се могу образовати и стећи висок ступањ знања као и нормални људи.

Живот Јелене Келерове, који нам г. Рамадановић овде износи са пуно топлине и саосећања и који се чита као најзанимљивији роман, претставља један огроман, рекли бисмо надчовечански напор да се савладају препреке и баријере природе. Свакако да у животу и друштву има много победа над природом, али ваљда ниједна од њих није искупљена толиким личним напором, упорношћу и истрајношћу воље као у случају Келерове. Стога ова књига може послужити за омладину као изврстан педагошки пример, шта се све јаком вољом и истрајним радом може постићи.

У књизи се налазе одломци из аутобиографије Келерове, а затим мишљења многих знаменитих људи а нарочито њене чувене учитељице, Мис Суливанове, о раду и појединим доживљајима ове заисте загонетне особе. Све то, заједно с врло лепим сликама чини књигу још интересантнијом и повећава јој вредност.

Књигу топло препоручујемо кодегама, а без ње не би требало да буде ни једна школска и ђачка књижница.

Миодраг В. Матић