Učitelj

792 Хроника

ХРОНИКА

Прослава ослобођења Тимочке Крајине. — 14 маја о. т. прославила, је Тимочка Крајина стогодишњицу свога ослобођења од Турака. Средиште прославе био је Зајечар. Видно обележје прославе била је велика привредна изложба приређена. на пољу испод Краљевице. Изложбу је сем многобројне масе народа, посетио и Њ. В. Краљ који је исту и отворио. Том приликом Њ. В. Краљ је одржао народу говор с националном и привредном значају Тимочке Крајине која. је уједињењу нашег народа, у националну и велику Југославију дала свој знаменити удео, одао је признање свима. борцима и прегаоцима који су својим радом од првог устанка до данас претворили некада згажену нашу Отаџбину у напредну земљу и упутио је ново поколење на. њихове светле примере. Њ. В. Краља народ је одушевљено поздравио.

Нова школа у Гор. Милановцу. — 7 маја о. г. у Горњем Милановцу освећена. је нова. основна школа која нови име Њ. В. Краља Александра. Освећењу школе присуствовао је и Њ. В. Краљ који је сакупљеном народу одржао патриотски говор. У овом свом говору Њ. В. Краљ је истакао значај школе за народно јединство и опште културно подизање и истакао да међу средствима, која служе томе, школа долави на. прво место.

Изостанци ученика народних школа. — Господин Министар просвете прописао: је ошште одредбе о поступку при изрицању и извршењу казни за неоправдане изостанке ученика, народних школа. По овим одредбама изостанци ученика, уписују се у разредницу пре и после подне. Изостанак пре подне бележи се водоравном, а после подне усправном цртом. Дан изостанка рачуна се пре и после подне, али и пола изостала дана рачуна се, при кажњавању, као цео дан. Исто тако, ако дете чешће неоправдано задоцњава по пола или цео сат, четири таква закашњења сматрају се као један дан закашњења. За неоправдане изостанке ученика кажњавају се њихови. родитељи и то опоменом за два дана неоправданих изостанака, првим новчаним кажњавањем после опомене по 10 дин. за један дан изостанака, другим новчаним кажњавањем по 15 динара и трећим по 20 динара докле год ђак изостаје. Казна се наплаћује у корист Државног школског фонда. Сиромашнима, се новчана, казна замењује радом на школским или општинским пословима ако они то желе. Величина: наднице рачуна се 20 динара, а за рад са запрегом. 40 динара.

Такса за сведочанства. — Министарство просвете објавило је, да се сведочанства која се издају ученицима основних школа на крају школовања. морају оптеретити таксом, док се извештаји о успеху и остале напомене које наставници у току године дају у циљу обавештења родитеља неће оптерећивати таксом.

Напомене за пријемни испит. — Објављен је распис Министарства просвете, по коме се одбори за полагање пријемних испита за 1 разред гимназије имају држати сем Правила о полагању ових испита још и ових напомена: да се текст за диктат као и штиво за читање и препричавање не узима из читанака које су у употреби, већ из књига које не служе за упбенике а одговарају дечјем схватању, као народне. приповетке и да рачунски задаци буду такви да ученик покаже колико је способан да. схвати и рашчлани задатак за чије је решење потребно применити и више од једне: рачунске радње; ученик треба самостално да реши задатак и да зна таблицу множења. Тежња је да се прелаз у средњу школу омогући само способним и довољно опремним ученицима. 5 56

Вуј. Петковић

Власник | претседник Југбеловенског учитељског удружења У

ДАМЊАН РАШИЋ

МУ управитељ Основне школе : Престолонаследника Петра“ у Београду -

УВМДРНАНЊА У АКО

ВУЈИЦА ПЕТКОВИЋ.

учитељ у Београду | Јагићева 5

За штампарију „Привредник“ кнез Михаилова 3 Тел. 21-450. Жив. Д. Благојевић, Кондина 10, Београд