Učitelj

Народне игре 41

Не треба сметнути с ума ни туристички значај. Као што смо већ поменули, у свету почиње да се осећа засићеност црначком игром, јавља се тежња за нечим новим. Ко зна, можда смо ипак ми на реду, можда ће наше игре једном освојити свет исто онако као што је коло у давнини било опште, заједничко благо. ИМ да не буде тако, главно је да коло већ постаје привлачна тачка за туристе, стране и домаће; као што и наши манастири и средњевековне фреске откривају свету све нове и нове лепоте. Неке Енглеахиње, које су биле у Србији за време рата и доцније, са одушевљењем су однеле наша кола у Енглеску, и тамо их уметнички играле на разним свечаностима, обучене у нашу народну ношњу.

Постоји и содијални значај. У народним играма, поглавито колима, лепо се доводи у склад индивидуалност коловође са игром заједнице. Као саставни део народне традиције, народне игре су не само производ уметничког надахнућа непознатог појединца, него и изражајне могућности колектива. Враћајући се једном са неке далеке шетње по окрајцима Београда, видела сам предвече призор који никада нећу заборавити. Свет се скупио код једне капије и посматра нешто у дворишту. А тамо се вије коло: у колу заступљене све генерације. Шта је тор питамо се ми сакупљени. Да ли нека породична свечаност» М дознамо да се у тој кући игра свако вече кад се дође с рада. Играчи су срдачно позивали свет са капије да се придружи. Понеко је то и учинио, коло се ширило. А најпријатније од свега било је видети како стално играју, загрљене једна до друге, свекрва и снаја. То се са свих страна са задовољством наглашавало при коментарисању игре. Расположење код играча је расло, па се преносило и на посматраче. Тај призор јева најочигледнији начин показивао колико је коло социјалнија игра од салонских монденских игара; — игра која без бројног ограничења, без снобовске искључивости, и без сталешке подвојености, доводи у склад најразноврсније елементе; — игра која људе неодољиво везује, мири, изједначује.

Није без важности, нарочито у садање време, ни економски значај. Како је куцнуо већ дванаести час да се народне игре изнова почну учити, то би се можда на тај начин временом створила нова професија учитеља народних игара и нарочите школе где би се само народне игре училе. Тако би се по неко запослио. Нека школе за учење страних игара и даље раде у своме правцу, а школе за народне игре "нека независно и самостално почну са систематским неговањем наших кола и других народних игара из свих наших крајева. Јер колико смо се одучили од оног правог народног начина играња, показује наша велика брука на банке-